1311
kasteel


Een buitengewone locatie, een uniek hotel. In de prachtige natuur van Midden Limburg, op de grondvesten van een 14e-eeuwse burcht is Kasteel Daelenbroeck gevestigd. De Hoofdburcht, de Voorburcht en de Kasteelhoeve bieden elk hun eigen bijzondere ambiance. Hier komen natuur en rust samen met cultuur, stijl, luxe en comfort.

Op Kasteel Daelenbroeck kunt u stijlvol overnachten en grandioos dineren. Het hotel ontvangt u graag als avondgast in het specialiteitenrestaurant om u tijdens een luxueus diner te verwennen. U kunt ook bij Kasteel Daelenbroeck terecht voor een High Tea, een lunch of een hapje en drankje, bijvoorbeeld nadat u van het schitterende natuurschoon in de directe omgeving hebt genoten. Daelenbroeck is dé locatie bij uitstek voor feesten en huwelijken.

Historia

De geschiedenis van Kasteel Daelenbroeck gaat terug tot het jaar 1311.
Godfried van Heinsberg, de Gulikse leenheer van Wassenberg, kocht een aantal gronden van Jan van Asenray in Roermond en besloot in dat jaar in het moerassig gebied ("broeck") van het Roerdal een woon- en jachtslot te bouwen. In de loop van de jaren is dit slot in handen van verschillende edellieden geweest, die er allen op hun eigen manier hun stempel op drukten.
Een keerpunt was echter de 80-jarige oorlog. In 1598 werd het kasteel belegerd en dit betekende het begin van de ondergang van de Hoofdburcht.
Na de dood van de toenmalige kasteelheer, Hattardt van Pallandt, ontstond er een strijd tussen zijn schoonzonen om het kasteel. Toen in het jaar 1707 het kasteel uiteindelijk werd toegewezen aan Jan Ernest van Rollingen, was deze door de procesvoering dermate berooid, dat er geen geld was om het kasteel volledig te restaureren. Hij besloot in de Voorburcht te gaan wonen en restaureerde deze, maar sloopte de Hoofdburcht en gebruikte de kelders als voorraadschuur.
Zo werd de Hoofdburcht, nadat deze nog verder in verval was geraakt, in de 19e eeuw tot op de kelders afgebroken, om nu weer in gemoderniseerde vorm te worden opgetrokken.
Tot enkele jaren geleden was in Herkenbosch daarom alleen de Voorburcht van het Kasteel Daelenbroeck bekend en in gebruik. Door bouwhistorisch onderzoek in de ruĂŻne naast de Voorburcht kwam echter de voormalige Hoofdburcht tevoorschijn. Voor de huidige eigenaar van het landgoed stond al gauw vast dat dit belangrijke onderdeel van het cultureel erfgoed in Midden-Limburg en Nederland bewaard moest blijven, Het besluit om de Hoofdburcht te restaureren in de 18e-eeuwse stijl met behoud van de historische bouwelementen was dan ook snel genomen. De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt met als resultaat de restauratie van de kelders, zijnde de eerste verdieping van het oorspronkelijke kasteel.
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Vergaderen Congressen Dineren Trouwen