1520
kerk


In het centrum van de kaasstad Alkmaar ligt de historische Grote Sint Laurenskerk (1470-1520). Dit monumentale kerkgebouw in de stijl van de Brabantse gotiek is sinds 1996 in gebruik als multifunctioneel centrum. De Grote Sint Laurenskerk, ook wel Grote Kerk Alkmaar, functioneert als huiskamer van de regio Alkmaar en kan gratis worden bezocht door de bewoners van de regio, bezoekers en toeristen. Ook wordt er volop van de kerk gebruik gemaakt door verenigingen en culturele partners en wordt het gebouw commercieel verhuurd. De kerk is sinds mei 2017 officieel geopend als museum.

In 1996 is de in- en exterieurrestauratie van de Grote Sint Laurenskerk voltooid. Met behoud van het historische karakter zijn er moderne voorzieningen aangebracht om het kerkgebouw geschikt te maken voor multifunctioneel gebruik. De middeleeuwse entourage gecombineerd met de toepassing van moderne materialen in de nieuwe voorzieningen maakt het gebouw bijzonder geschikt voor haar huidige bestemming.
Het gebouw is imponerend qua grootte en architectuur. In de sfeervolle ruimte is elk evenement een unieke belevenis. De beschikbare 'vlakke vloer' van circa 2.500 m2 en uitstekende cateringvoorzieningen maakt het gebouw zeer geschikt voor uiteenlopende evenementen. Of het nu gaat om tentoonstellingen, beurzen, congressen, symposia, huwelijken, recepties, diners, lezingen, manifestaties, concerten, examenfeesten en/of - uitreikingen. Het grote (deelbare) oppervlak van de kerk maakt de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Daarbij beschikt de Grote Kerk Alkmaar over alle mogelijke moderne voorzieningen.

Grote Kerk Alkmaar heeft een prachtige, uitgebreide permanente tentoonstelling. De kerk is gevuld met speciaal ontworpen wanden uitgerust met digitale schermen, vitrines en teksten in print. Op de wanden vindt u in Nederlands en Engels uitleg over de geschiedenis van de kerk, het monumentale interieur en de in de kerk aanwezige kunst.

Historia

De Grote Sint Laurenskerk, ook wel genoemd de Grote Kerk Alkmaar, is gebouwd in de periode 1470-1520, in de stijl van de Brabantse gotiek.

In het interieur van de Grote Kerk is een aantal zaken heel bijzonder. Het belangrijkste is de gewelfschildering Het Laatste Oordeel van Jacob Cornelisz van Oostsanen uit het begin van de zestiende eeuw. Het is de grootste nog bestaande gewelfschildering met één voorstelling in Nederland.

Ook de twee orgels zijn bijzonder. Het Van Covelensorgel in de kooromgang is het oudste nog bespeelbare orgel in Nederland en is nog prima bespeelbaar. Het orgel aan de westzijde is gebouwd door de beroemde orgelbouwer Hagerbeer en daarna gerestaureerd door de al even beroemde Schnitger. De kast van dit orgel is ontworpen door Jacob van Campen, de architect van het Paleis op de Dam en de orgelluiken zijn geschilderd door de bekende Alkmaarse schilder Caesar van Everdingen.

Een derde bezienswaardigheid is het drieluik van Pauline Bakker met voorstellingen van het Alkmaars Ontzet. Dit indrukwekkende drieluik is door de Alkmaarse burgerij aangeboden bij het 750 jarig bestaan van de stad.

Sinds 1996 is de Grote Kerk Alkmaar na een uitgebreide restauratie in gebruik als multifunctioneel centrum.
Kies categorie voor meer info
Geen