1881
herenhuis


Het super chique en bekende Hotel Des Indes in Den Haag biedt al sinds 1881 een onberispelijke service en ambiance. Het hotel ligt in het centrum van de stad, aan het statige Lange Voorhout. Het voormalige stadspaleis Hotel Des Indes is een perfecte uitvalsbasis om Den Haag te ontdekken.

Hotel Des Indes heeft 92 kamers en suites. De inrichting is weelderig en luxueus. De kamers hebben gewelfde plafonds en elegante gordijnen. Het hotel biedt een concierge service en een exclusieve Health Club met zwembad. Kortom, u kunt genieten van een zorgeloos verblijf.

Hotel Des Indes heeft een historische en unieke uitstraling, en is dan ook perfect voor vergaderingen, diners, bruiloften en andere evenementen.

Historia

Omdat het statige pand aan het sfeervolle Lange Voorhout in Den Haag en haar roemrijke gasten zo tot de verbeelding spreken, doen er vele mythes en anecdotes de ronde. Zeker is dat Hotel Des Indes sinds 1881 onderdak biedt aan koningen, keizers, staatslieden, kunstenaars, geleerden en oud-Indiëgangers, geheel in Haagse traditie en stijl. Het sjieke logement is uitgegroeid tot een instituut waar ieder tijdperk op eigen wijze invulling geeft aan het begrip grandeur.

De wensen van Baron van Brienen
Willem D.A.M. Baron van Brienen van de Groote Lindt en Dortsmunde laat in 1858 door bouwmeester A. Rodenburg aan het Lange Voorhout een statig herenhuis bouwen. Kosten: anderhalve ton puur goud. Deze kamerheer van koning Willem III en lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland wilde naast zijn landgoed Clingendael ook een meer centraal gelegen locatie in het Haagse waar hij grote feesten zou kunnen geven. Het huis beschikte over een riant binnenhof, stallen, een hooischuur, bediendekwartieren, privé-verblijven en een prachtige balzaal. Na de dood van de Baron in 1863, krijgt zijn oudste zoon Arnold het voorname pand toebedeeld. Deze verkoopt het na enkele jaren aan de hotelier Paulez die het weer aan zijn dochter schenkt.

Het tijdperk Wirtz en de Vredesconferentie uit 1899
Deze dochter maakt er samen met haar man, de ex-beroepsmilitair Friedrich Wirtz, een hotel van. Na een verbouwing van vier jaar vond de officiële opening van het pand plaats op 1 mei 1881, door Prins Frederik van Oranje, de tweede zoon van Koning Willem I. Het hotel geldt ook in die tijd als het summum van verfijnde elegance: details zoals de deurknoppen met initialen herinneren aan de eerste bewoner van het pand en op iedere verdieping was een badkamer. In die tijd een ongekende luxe. In de eerste week na de opening kwamen dan ook meer dan 2.200 personen zich vergapen aan de weelde en pracht van het hotel. Ook konden belangstellenden à raison van een rijksdaalder aanschuiven bij de Table d'Hôte die dagelijks om 17.30 uur begon. De eerste jaren van het hotel brachten vele overdadige feesten en exclusieve banketten. Toch kwam er op een gegeven moment een kleine terugslag. De nieuwe directeur, de heer Haller, had een moeilijk begin bij Des Indes. Gelukkig voor hem werd er in 1899, op initiatief van tsaar Nicolaas II, in Den Haag een vredesconferentie gehouden wat zorgde voor de komst van vele regeringsleiders, diplomaten en aanverwante personen.

De primeur van de gigolo
Grandeur en traditie staat innovatie niet in de weg. Integendeel zelfs. En zo had in 1900 iedere kamer van het hotel al telefoon; een soort intercom die in verbinding stond met de receptie. En overal waren vaste wastafels met warm en koud stromend water en een bad. In 1902 werd een hydraulische lift gebouwd, die werkte op de druk van de duinwaterleiding. Ook in 1925 zorgde het hotel voor een opzienbarende primeur; de aanwezigheid van een gigolo. Deze noviteit van een danser voor dames zonder mannelijk gezelschap beviel het hotel uitstekend, pas in later jaren zou de reputatie van de gigolo wijzigen. Amusement is altijd een groot aandachtspunt bij Hotel des Indes. Zo was er in de beginjaren van het hotel een vast hotelorkest dat dagelijks twee keer in de Palmzaal optrad. Ook werden er aan het begin van de 20ste eeuw vanuit het hotel diverse rijtuig- en automobielexcursies en stoomboot en stoomtramtrips georganiseerd.

Uit de oude doos: Anna Pavlova en de koe van de Maharadja
Het hotel kan zich beroemen op een buitengewoon indrukwekkende lijst van gasten, waaronder ex-keizerin Eugénie van Frankrijk, president Paul Krüger van Transvaal, sheik Feisal van Saoedi Arabië, Mata Hari, keizer Haile Selassie en Josephine Baker (die voor haar pleeg-aap een aparte kamer huurde). Een van de vele memorabele verhalen over de gasten van het hotel gaat over de beroemde danseres Anna Pavlova. Zij arriveerde in 1931 met de trein uit Parijs. Echter, deze trein was bij een ongeluk betrokken geraakt en toen Anna Pavlova de gewonden van dit ongeluk verzorgde, liep zij een dubbele longontsteking op. Aan de gevolgen daarvan overleed zij twee dagen later in Hotel Des Indes. Bijzonder is ook het verhaal over de Indische Maharadja. Hij kwam met 45 man personeel en twee verhuiswagens bagage. Hij huurde een verdieping en bleef twee maanden. Zeker dertig bedienden sliepen iedere avond op matjes voor de deur. Op een zekere dag gaf hij aan dat hij goed stamboekvee wilde voor melk. Het verhaal gaat dat toen uit heel Nederland boeren zich met hun vee op het Lange Voorhout kwamen melden. Een andere versie van deze gebeurtenis meldt dat vervolgens de directie van het hotel hem een afbeelding van een koe op zijn kamer heeft laten bezorgen...

Zware tijden: brand in de feestverlichting en het einde van de prijsduiven
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 werkte verlammend op de gehele economie en had ook zijn uitwerking op de omzet van het kleurrijke Hotel Des Indes. In 1918 was zelfs even sprake van de vestiging van het kantoor van de Nederlandsche Uitvoer Maatschappij (N.U.M.) in het monumentale pand. Zij hadden immers alle aandelen van de toenmalige directieleden mevrouw Haller-Rey en haar broer overgenomen. Maar door interventie op regeringsniveau - want men vermoedde dat het eersteklas hotel uit staatkundig oogpunt nodig zou zijn wanneer er eventueel vredesonderhandelingen in het Vredespaleis zouden plaatsvinden - werd dit voorkomen. En na een sluiting van vier maanden fungeerde Hotel Des Indes weer als vanouds als trefpunt voor mondain Den Haag.

Zo waren in 1931 de feestelijkheden rondom de 73ste verjaardag van Koningin-moeder Emma. Hotel Des Indes droeg daaraan haar steentje bij, onder andere door het ophangen van een levensgrote ‘E' met kroontje erboven voor het raam aan het Lange Voorhout. Kortsluiting in de bedrading van deze feestverlichting zorgde echter voor een flinke brand. Besloten werd om tegelijk met de herstelwerkzaamheden vanwege deze brand een extra verdieping te plaatsen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het hotel intensief gebruikt. Door de bezetter én door Joodse onderduikers. De Monegaskische hoteldirecteur Rey had lang voor het uitbreken van de oorlog een duiventil op het dak van het hotel geplaatst. Prijsduiven waren immers zijn hobby. Zelf heeft hij de oorlog niet in Nederland meegemaakt - zijn vrouw is op hun vlucht naar Engeland doodgeschoten - wel bleven zijn prijsduiven in Nederland. Hun duiventil bood in de oorlogsjaren zelfs onderdak aan enkele onderduikers. En de vogels zelf zijn zowel door de Duitsers als onderduikers verorberd.
Direct na de oorlog vestigden Amerikaanse troepen hun basis in het hotel. Zo verbleven hier ook Eisenhower, Churchill en Montgomery.
Rekening van meer dan 1 miljoen gulden voor Spaanse gasten
Had vader Rey een duiventil op het dak, na de oorlog - zijn vader is in Engeland overleden - nam de flamboyante zoon het over en die plaatste op het dak een modelspoorbaan, en een Monegaskische vlag. Want deze ex-R.A.F.vlieger was niet alleen hoteldirecteur, maar tevens consul-generaal van Monaco.

De jaren ‘50 en ‘60 zorgden voor grote veranderingen in het toerisme. Reizigers prefereerden het comfort van de moderne hotels. Gelukkig was zoon Rey niet alleen consul-generaal en hoteldirecteur maar ook uitvinder. En zo ontwikkelde hij diverse innovaties voor het immer elegante Hotel Des Indes.

Vertrouwde gasten als ministers, ambassadeurs en andere officiële personen keerden terug en toonden hun loyaliteit aan traditie en grandeur. Daarnaast bracht ook het zakenleven steeds meer gasten. Desalniettemin dreigde begin jaren '70 weer sluiting. En zo dineerden op 27 oktober 1971 premier Biesheuvel en enkele andere leden van het kabinet voor het laatst in Hotel Des Indes, zoals jarenlang wekelijks de gewoonte was geweest. Was het in 1918 juist de aankoop van het pand geweest, dit keer betrof het ministeriële ingrijpen de verkoop van Hotel Des Indes. Alleen op die manier leek dit statige pand aan het Lange Voorhout als hotel behouden te kunnen worden. Want er was een gegadigde die het avontuur aandurfde om Hotel Des Indes weer rendabel te krijgen. En zo opende deze nieuwe eigenaar enkele maanden later de deuren van het hotel. Juist in die periode presenteerde Hotel Des Indes de hoogste rekening uit zijn geschiedenis aan een gast; voor een bedrag van boven de miljoen gulden. Er was in die periode een gerechtelijke procedure over een geschil tussen de Spaanse regering en een multinational. De Spanjaarden logeerden tijdens deze periode, die langer dan een jaar duurde, in Hotel Des Indes en leefden daar op grote voet. Zo bestelde de leider van de delegatie dagelijks als ontbijt twee porties kaviaar van 30 gram met champagne. Spanje won de rechtszaak!

De tweede helft van de twintigste eeuw brengt het beroemde Haagse hotel vooral internationale hotelketens, particuliere investeerders en hotelmanagers die het aandurven om de traditie en rijke historie van het hotel op eigentijdse wijze invulling te geven.
Politieke bakermat

Hotel Des Indes is onlosmakelijk verbonden met Den Haag. En deze regeringsstad is onlosmakelijk verbonden met de nationale en internationale politiek. Menig partij, menig kabinet heeft hier gedineerd en vergaderd. Menig beraad heeft hier plaatsgevonden, al dan niet in het geheim. Zo waren in de jaren ‘70 Schmelzer van de KVP, Biesheuvel van de ARP en Tilanus van de CHU veelgeziene dinergasten, mannen die aan de wieg van het CDA stonden. Het hotel is zelfs naamgever van het bekende Des Indes-beraad. Van 1973, destijds naar aanleiding van de abortuskwestie, tot 1994 kwamen enkele ‘paarse' politici regelmatig aan het Lange Voorhout bijeen. Dit beraad zorgde voor een cultuuromslag en zou uiteindelijk resulteren in de vorming van de eerste paarse coalitie: voor het eerst in zeventig jaar een regering zonder het CDA. Maar ook andere politieke partijen kennen de weg naar Hotel Des Indes, dat zo uniek gelegen is in de Residentie.
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Vergaderen Dineren Trouwen

Snel kiezen