1918
kalkovens


Fletcher De Kalkovens biedt u een zeer bijzondere vergader- en evenementenlocatie in de omgeving Utrecht aan, gelegen aan de ‘oude’ Zuiderzee. Proef de sfeer en rust die dit meer uitstraalt. Fletcher De Kalkovens heeft verschillende multifunctionele ruimtes, allen voorzien van alle mogelijke luxe en comfort: het Blushuis, de Werkplaats en de Tussenzolder. ‘s Zomers beschikt De Kalkovens tevens over een riant terras met weids uitzicht over de Huizer haven en het Gooimeer. De locatie biedt in totaal plaats voor maximaal 450 personen.
Voor overnachtingen kunt u terecht bij het naastgelegen Fletcher Hotel-Restaurant Nautisch Kwartier.

Historia

Van 1918 tot 1989 werd het gezicht van de Gooise havenplaats Huizen bepaald door vier kalkovens. De oorspronkelijke functie van deze Kalkovens was het verbranden van schelpen uit “de zee” tot ongeblust kalk.
Onder in de oven werd een vuur aangelegd van turf en takkenbossen. Via een deur in de oven werden lagen schelpen afgewisseld met lagen turf in de oven geworpen, later werd ook steenkool gebruikt. Nat gemaakte schelpen werden met antracietgruis vermengd en dit mengsel werd in de oven geworpen.
Schelpen bestaan voor 95 procent uit koolzure kalk. Door nu de oven te verhitten tot 900 – 1200 graden Celsius, ontwijkt het koolzuurgas en blijft de ongebluste kalk over.
Via de lesgaten werden de gebrande schelpen uit de oven gehaald en vervoerd naar het Blushuis. Daar werd de ongebluste kalk vermengd met water waardoor de schelpen uiteenvielen tot het eindproduct, de gebluste kalk.
Men liet de kalk enige tijd blussen, waarna deze werd gezeefd om ongebrande schelpen en andere onrechtmatigheden te verwijderen. Daarna werd de kalk in zakken naar de klant gebracht. Deze kalk dient om de bouwstenen tot een goed gesloten geheel te verbinden, ter beschutting of versiering van muuroppervlakten, voor het voegen van muren en voor het samenstellen van beton.

Het kalkbranden behoort tot de oudste industrie van Huizen. Tot de jaren 70 werden deze ovens actief gebruikt voor het branden van schelpkalk, maar daarna is deze industrie beëindigd. Hierdoor werd dit prachtige erfgoed overbodig en werd het in 1989 afgebroken.
Hiermee leek een uniek industrieel verleden definitief verloren te gaan. Een aantal enthousiaste ondernemers en bestuurders liet het echter niet zover komen.

In 1997 is dit culturele erfgoed in ere hersteld. Steen voor steen zijn de Kalkovens weer opgebouwd op het landhoofd van de oude Huizer haven. De nieuwe functie is een unieke accommodatie, waarbij de oorspronkelijke inrichting zoveel mogelijk in haar waarde is gelaten. U treft er een warm, sfeervol interieur met duidelijke verwijzingen naar de boeiende industriële historie van het gebouw.
Kies categorie voor meer info
Trouwen Feesten Vergaderen Dineren Hotelovernachting