13e eeuw
kasteel


Kasteel Sterkenburg is een bijzondere locatie, een plek met hoge cultuurhistorische en ecologische waarden. Geschiedenis, heden en toekomst smelten er samen. Centraal gelegen in de prachtige landelijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug vindt u buitenplaats Sterkenburg; een stijlvolle en vooral unieke plaats voor al uw bijzondere gelegenheden zoals trouwen, B&B of zakelijke evenementen. Omgeven door koetshuis, tuinmanshuis en een prachtig park en tuin, vindt u de kern van het landgoed: kasteel Sterkenburg.

Historia

Sterkenburg vindt zijn oorsprong in de dertiende eeuw, toen de bisschop van Utrecht een versterkte ringburcht met hoge ronde toren liet bouwen ter verdediging van het Langbroek. In tegenstelling tot veel andere ridderhofsteden in de omgeving, zoals Sandenburg, Walenburg en Lunenburg, is Sterkenburg niet ontstaan vanuit een middeleeuwse woontoren (donjon) maar was het een burcht met primair een verdedigingsfunctie. Samen met de kastelen Loenersloot (eerst vermeld in 1258) en Vianen (gebouwd in 1371), vergelijkbare ringburchten met op de hoek een hoge ronde toren, is Sterkenburg √©√©n van de oudste nog bestaande kastelen van Utrecht. Vele roemruchte namen uit de geschiedenis van het Sticht zijn dan ook onlosmakelijk met Sterkenburg verbonden. De oudste vermelding van Sterkenburg dateert uit 1261, toen bepaald werd dat Otto II, graaf van Gelre en Zutphen, van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden het ‚Äúcastrum Langebruch‚ÄĚ (ofwel burcht in het Langbroek) zou krijgen. Het kasteel Sterkenburg zou gedurende vele eeuwen een leen van het graafschap Zutphen blijven, de landerijen waren leenroerig aan de bisschop.

De kern van het landgoed Sterkenburg wordt gevormd door het dertiende-eeuwse kasteel Sterkenburg, dat met name opvalt door de hoge, karakteristieke middeleeuwse ronde toren.

Tot de beschermde onderdelen van het landgoed, een onderdeel van het Rijksmonumentale complex historische buitenplaats Sterkenburg, behoren behalve het kasteel onder meer het Koetshuis, het Tuinmanshuis, een deel van de moestuinmuren, park en tuinen. Ook de (bewoonde) Oranjerie, de berceau en de negentiende-eeuwse duiventoren zijn gezichtsbepalende onderdelen van het historische landgoed Sterkenburg, al behoren zij sinds 1978 niet meer tot het landgoed waar het kasteel deel van uitmaakt.
Kies categorie voor meer info
Vergaderen Trouwen Hotelovernachting Dineren Feesten