1664
grachtenpand


Tassenmuseum Hendrikje is gevestigd in een historisch pand uit 1664 aan de Herengracht, dat werd gebouwd als ambtswoning voor de toenmalige burgemeester. In 2007 is het museum volledig gerestaureerd waarbij klassieke details op een stijlvolle manier zijn gecombineerd met modern design.

De twee stijlkamers hebben originele plafondschilderingen en schoorsteenpartijen uit de 17de en 18de eeuw. Beide stijlkamers bieden een rustgevend uitzicht over de Herengracht. Een unieke locatie voor uw vergadering, diner, high tea of bruiloft.

Als u een bijeenkomst heeft in Tassenmuseum Hendrikje, probeert u dan ook een bezoek te brengen aan het museum zelf. De collectie van het museum toont 500 jaar geschiedenis van de tas, van een geitenleren buidel uit de 16de eeuw tot de tas van Madonna. Zeker de moeite waard!

Historia

De geschiedenis van het pand aan de Herengracht 573 begint in het jaar 1664.
Cornelis de Graeff, diverse keren burgemeester, is samen met drie andere heren, eigenaar van een aantal stadserven die in 1664 volgens een akkoord in het bijzijn van een notaris worden verdeeld. In dit akkoord wordt ook bepaald dat de vier eigenaren zouden bouwen 'tot één hoogte, onder één facial en onder één lijst'. Deze eenvormigheid is tot op heden behouden en deze is uniek in de grachtengordel.

Cornelis de Graeff overlijdt in 1664 en zijn zoon Pieter de Graeff laat het pand bouwen waarvoor metselaar Thomas Munster op 17 april 1664 de eerste steen legt. Pieter de Graeff was stadsbestuurder (schepen) in 1668 en zwager van de bekende raadspensionaris Johan de Witt. Aan het einde van de 17de eeuw worden in de kleine stijlkamer de plafondschilderingen aangebracht. Deze plafondschildering is rond 1682 gemaakt door Paulus de Fouchier (1643-1717). De plafondschildering bestaat uit vijf vakken. In het midden is de Amsterdamse Stedenmaagd te zien en daaromheen de werelddelen Europa, Azi√ę, Afrika en Amerika.

Kleinzoon Gerrit de Graeff, schepen in 1739, heeft het pand eveneens bewoond. Hij stond bekend om zijn rijkdom en berucht om zijn gierigheid. In de eerste helft van de 18de eeuw vindt een omvangrijke verbouwing van het pand plaats. In de grote stijlkamer zijn toen de plafondschilderingen en het schoorsteenstuk aangebracht en in de kleine stijlkamer de rijk gedecoreerde schoorsteen.

Jonkvrouw Jeltje de Bosch Kemper, die omstreeks 1850 hier woonde, schreef in haar dagboek over de dodelijke saaiheid in haar leven. Een meisje van haar stand werkte niet en nadat zij de school had verlaten, zat ze alleen maar thuis. In die jaren groeide bij haar een verschrikkelijke woede en zij rukte zich uit haar keurslijf. Zij schreef vlammende artikelen waarin ze het recht van vrouwen op betaald werk verdedigde en samen met geestverwanten richtte zij de Amsterdamsche Huishoudschool op. De kost verdienen met huishouden is eerbaar, vond ze.

De laatste bewoner Maria van Eik heeft het pand in 1893 voor 44.000 gulden (ongeveer 20.000 euro) gekocht en zij woonde er tot haar dood in 1906. In 1907 is het pand verkocht aan de Hollandsche Brand Assurantie Soci√ęteit en sindsdien hebben diverse bedrijven zich hier gevestigd. Sinds 2007 is Tassenmuseum Hendrikje in dit pand gevestigd.

Tassenmuseum Hendrikje is ontstaan uit de particuliere collectie van Hendrikje Ivo die ruim 35 jaar tassen heeft verzameld. Wat ooit begon als een persoonlijke fascinatie is uitgegroeid tot een unieke collectie en dit museum.

In april 1996 werd Tassenmuseum Hendrikje in Amstelveen geopend in het huis van de familie Ivo. Een deel van het woonhuis werd omgebouwd tot museum. Heinz Ivo, de man van Hendrikje, nam de technische leiding van het museum op zich en het werd één van de eerste musea in Nederland met glasvezelverlichting.

Na 10 jaar werd de locatie in Amstelveen te klein voor de steeds maar groeiende collectie en de toenemende stroom bezoekers. Dankzij de hulp van een weldoener werd de verhuizing van het museum naar de locatie aan de Herengracht in Amsterdam centrum in 2007 mogelijk.
Kies categorie voor meer info
Vergaderen Trouwen HighTeas Museaal