1903
kasteel


Het prachtige kasteeltje Maarten Maartenshuis is het voormalig woonhuis van de schrijver Maarten Maartens. Het kasteeltje in onderdeel van Landgoed Zonheuvel in Doorn.
Het Maarten Maartenshuis heeft acht vergaderzalen, waaronder drie stijlzalen. De stijlzalen zijn in de originele staat bewaard gebleven en als u extra cachet aan uw bijeenkomst wilt geven, dan zijn deze stijlzalen een goede keus.

Daarnaast is het Maarten Maartenshuis officieel Huis der Gemeente en kunt u uw huwelijksceremonie laten plaatsvinden in deze schitterende trouwlocatie.

Historia

Rond 1900 werden op de Utrechtse Heuvelrug vele buitenplaatsen gebouwd. Het Maarten Maartenshuis dankt zijn naam aan de schrijver Maarten Maartens, de eerste bewoner van het huis. Van Der Poorten Schwartz, Maarten Maartens was zijn pseudoniem, kocht de grond in 1884, maar woonde nog vele jaren in het buitenland. Hij woonde vanaf 1903 tot aan zijn dood in 1915 in het huis met zijn vrouw, Anna, en zijn dochter, Ada.

Het Maarten Maartenshuis werd gebouwd naast het kleinere landhuis De Zonheuvel, dat omstreeks 1840 werd gebouwd. De achterzijde van het Maarten Maartenshuis is naar de weg gericht, met daartussen een tuin in Versaillesstijl. Het poortgebouw werd bewoond door de butler en had daarnaast een functie als stal annex koetshuis. Het interieur van het huis bevat nog vele zeer bijzondere stukken, bijvoorbeeld een landkaart uit 1696 van Bernard Du Roy.

In de jaren twintig van de twintigste eeuw, na het overlijden van Anna, werd de Stichting Zonheuvel opgericht door Ada. De stichting gaf het huis een functie als conferentieoord, en centrum voor jeugdwerk. In de Tweede Wereldoorlog was er een noodhospitaal gevestigd. Ada overleed in dit hospitaal in 1944. In 1974 werd het Maarten Maartenshuis door het Stichting J. Slotemaker de Bruïne-instituut gekocht. Tegenwoordig heeft het een functie als zaalverhuur- en conferentiecentrum.
Kies categorie voor meer info
Trouwen Vergaderen HighTeas Dineren