1912
hotel


Het NH Schiller ligt in het bruisende hart van de stad, aan het Rembrandtplein.

Het Van Gogh Museum, een rondvaart door de grachten of een bezoek aan het Koninklijk Theater Carré, vanuit NH Schiller bent u er zo.

Parkeren kan op 5 minuten loopafstand en diverse trams stoppen tegenover het hotel.

Het art-deco interieur biedt de ideale ambiance voor vergadering, lunch, high tea, diner of borrel.

Historia

In 1886 opende George Schiller, vader van Frits Schiller en eigenaar van een bierbrouwerij, een etablissement aan het Damrak. In 1892 gingen de zaken zo goed dat er een tweede vestiging aan het Rembrandtplein werd geopend. Na het overlijden van George Schiller in 1907 werd het hotel voortgezet door zijn 3 kinderen Frits, Hein en Elsa.

In 1912 namen zij het initiatief om een nieuw hotel te bouwen. Hiertoe werden de panden Rembrandtplein nrs.28-32 aangekocht. Het nieuwe hotel café-restaurant Schiller, ontworpen door de architecten M.J.E. Lippits en N.H. W. Scholte, werd op 6 augustus 1913 geopend.
Frits Schiller (1886-1971) was zelf eveneens een gevierd kunstenaar. Door zijn vrienden werd hij dan ook 'de grootste schilder onder de hoteliers en de grootste hotelier onder de schilders' genoemd. In de portrettenzaal van Brasserie Schiller zijn vele van zijn vrienden, die regelmatig met elkaar om de stamtafel in het Schiller zaten, terug te vinden.

Ooit was NH Schiller, toen nog het Schiller hotel, de 'place to be' voor artiesten en kunstenaars, de beau-monde van die dagen. Ze kwamen er om te kijken én om gezien te worden. Tot dit artistieke publiek dat Frits Schiller om zich heen vergaarde, behoorden onder andere de kunstschilders Jan Sluyters en George Hendrik Breitner, de toneelschrijver Herman Heijermans, de cabaretiers Nap Fien de la Mar en Louis Davids.

Landelijke bekendheid kreeg het hotel door de moord op 26 november 1927 op het echtpaar Jean-Louis Pisuisse en zijn vrouw Jenny Gilliams. Na een diner in het café Schiller werden de bekende cabaretier, tevens de eerste oorlogsverslaggever van Nederland, en zijn vrouw in het plantsoen achter het standbeeld van Rembrandt doodgeschoten. De moordenaar, een jaloerse ex-minnaar, pleegde vervolgens zelfmoord.

In maart 1996 is het Schiller Hotel, samen met het Caransa Hotel en het Doelen Hotel, overgenomen door de Krasnapolsky Group. In november 1996 sloot het Schiller haar deuren om een grondige renovatie te ondergaan en in april 1997 opende het hernieuwde hotel weer, in de sfeer van de beginjaren. Na de fusie tussen Krasnapolsky en het Spaanse NH Hoteles, ging het hotel verder onder de naam NH Schiller.
Kies categorie voor meer info
HighTeas Vergaderen Hotelovernachting

Snel kiezen