19e eeuw
herenhuis


Aan de westelijke oever van de IJssel, tegenover de Hanzestad Deventer, ligt het viersterren Sandton IJsselhotel. Gehuisvest in een prachtig gerestaureerd, neoklassiek, 19de-eeuwse pand. Het hotel ligt aan de ene kant in de vrije natuur en biedt aan de andere kant uitzicht op de schepen die varen op de IJssel, met daarachter de oude koophandelshuizen aan de kade. Het pontje vertrekt direct vanuit het hotel naar de overkant zodat u zowel de natuur als de stad binnen handbereik hebt.
De entree van het hotel ligt juist in een bosachtige omgeving, een mooi contrast met het weidse uitzicht over de IJssel aan de andere kant. Bij binnenkomst in de hotellobby valt op dat de receptioniste achter de receptie vandaan komt om haar gasten te begroeten. Het is maar een detail, maar het voelt toch persoonlijker dan een begroeting vanachter de balie.

Historia

De geschiedenis van het IJsselhotel gaat terug naar 1862, in neoclassistische stijl gebouwd in het Worpplantsoen. Het steeds drukker wordende verkeer Amsterdam-Deventer-Hamburg dat de IJssel via een houten brug van schepen, de Schipsbrug, hier moest passeren, zorgde voor voldoende klandizie. Het Wapen van Deventer werd de naam van de uitspanning, in de volksmond werd het meestal Spieker of Klein Scheveningen en thans IJsselhotel genoemd.
Het hotel werd na jaren leegstand in 2003 door de N.V. Bergkwartier, Maatschappij tot Stadsherstel aangekocht en in samenwerking met Sandton Hotels in oude luister hersteld. Naast het karakteristieke witte gebouw is er moderne transparante nieuwbouw gerealiseerd. Sinds 1 november 2007 is Sandton Hotels de trotse eigenaar van het IJsselhotel.
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Dineren Vergaderen Congressen Feesten