10e eeuw
kerk


De Oude Kerk in Oosterbeek is één van de oudste kerken van Nederland. De kerk ligt op een schilderachtige locatie langs de uiterwaarden van de Nederrijn in Oosterbeek. Dit Rijksmonument is architectonisch interessant en heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Slag om Arnhem in 1944. Voor de Airborne soldaten en hun nazaten is de kerk een pelgrimsoord.

De sereniteit die het gebouw uitstraalt en de ligging van de kerk, maakt de Oude Kerk zeer geliefd als trouwlocatie. Bruidsparen vinden in de directe omgeving, aan de prachtige Veluwezoom, een groot aanbod aan feestaccommodaties.

Door de goede akoestiek is de kerk uitermate geschikt voor concerten. Er is een vleugel en een orgel aanwezig. Het gebouw is onlangs gerenoveerd en rolstoel toegankelijk.

De kerkzaal kan, evenals de consistorie, gehuurd worden voor lezingen, boekpresentaties en bedrijfsbijeenkomsten.

De kerk heeft een maximale capaciteit van 175 personen en er is voldoende parkeergelegenheid.

Historia

Rond het jaar 1000 voeren monniken uit Duitsland de Rijn af om het Christendom te verspreiden. Bij Arnhem troffen ze restanten aan van een Romeins fort. Ze vervoerden de brokken tufsteen op een vlot naar Oosterbeek. Daar, bij een doorwaadbare plek in de rivier, bouwden ze een eenvoudige zaalkerk. Dit is de oorsprong van de huidige Oude Kerk. Een 10de eeuwse pré-romaanse kerk en als zodanig de oudste nog in gebruik zijnde kerk van ons land. De ouderdom is af te lezen aan de tri-absidale koorafsluiting, zichtbaar in de vloer. Omdat de bevolking groeide werd er in de loop der eeuwen flink aangebouwd. In de vijftiende eeuw kreeg de kerk een groter gotisch koor, in de negentiende eeuw twee zijbeuken. In deze vorm bood de kerk plaats aan 700 personen. Diverse kenmerken uit het verleden zijn nog in de kerk te bewonderen, zoals het leprozenvenster, waardoor mensen met besmettelijke ziekten de kerkdiensten konden volgen, en een eeuwenoude pot, die gebruikt is bij het inwijdingsritueel.

In september 1944 begon Operatie Market Garden, een gezamenlijke inspanning van de geallieerden om de brug over de Rijn bij Arnhem in handen te krijgen en zo door te kunnen stoten naar Duitsland. Duizenden soldaten werden gedropt op de Ginkelse heide en bij Wolfheze. Oosterbeek lag in het hart van het slagveld. De geallieerden leden grote verliezen en konden geen stand houden. De Oude Kerk was het laatste steunpunt, voordat zij zich moesten terugtrekken over de rivier. De pastorie, naast de kerk, was ingericht als noodhospitaal. De Oude Kerk werd zwaar beschadigd.

Na de oorlog werd besloten een nieuwe kerk te bouwen in het centrum van Oosterbeek en de Oude Kerk terug te brengen in z’n romaanse vorm. Daarna deed het gebouw weer jarenlang dienst als godshuis van de Nederlands Hervormde Kerk.

Recentelijk is de Oude Kerk gerenoveerd. Het gebouw is volledig toegankelijk voor gehandicapten en de sanitaire voorzieningen zijn gemoderniseerd. Daardoor is het gebouw nu multifunctioneel en wordt het veelvuldig gebruikt voor rouw- en trouwdiensten, concerten, lezingen etc.
Kies categorie voor meer info
Trouwen Congressen Concerten Museaal