1863
suikerfabriek


SugarCity heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van voormalig suikerfabriek tot dé evenementenlocatie van nu. De locatie is uniek door zijn industriële decor, dat behouden is gebleven sinds zijn oorsprong. Met zijn kenmerkende hoogte en imposante atriums biedt SugarCity Events mogelijkheden voor 2 tot 4.500 gasten.

In de voormalige fabriek is de authentieke sfeer uit 1863 nog steeds voelbaar. De Middenfabriek wordt gekenmerkt door de roestige ketels en ademt zijn historie. Het bijzondere trappenstelsel reikt tot ver in de hoogte en verbindt de begane grond (2.000 m2) met de twee verdiepingen (1.525 m2 en 1.725 m2). Door de autolift zijn deze ook toegankelijk voor grote objecten en voertuigen. Om optimaal gebruik te maken van de unieke hoogte is er een derde verdieping ontwikkeld, die geschikt is voor kleinere bijeenkomsten.

De Pulppersloods (1.000 m2) is met haar markante pilaren, bakstenen muren en hoge raampartijen het perfecte decor voor alle soorten evenementen. De twee grote locaties zijn met elkaar verbonden door de Binnenstraat (985 m2), een ruimte die kan fungeren als entree maar ook op zichzelf een sfeervolle setting biedt. Naast deze drie evenementlocaties zijn er nog vele ruimtes die als uniek decor kunnen fungeren, denk aan break-out rooms, regieruimtes, presentatieruimtes, etc.

Tussen de unieke historie van de locatie wordt er hard gewerkt aan verbeteringen. Een duurzame uitvoering zorgt voor hergebruik van veel originele materialen, waardoor de charme van de fabriek onaangetast blijft. Toch schuilen er tussen de roestige pilaren inmiddels 575 led-armaturen die de basisverlichting van de locatie vormen. De evenementenlocatie is authentiek, rauw en roestig maar voorzien van alle moderne faciliteiten en techniek.

Historia

In 1648 is het Gemeenlandshuis Swanenburg gebouwd in opdracht van het Hoogheemraadschap Rijnland. Het huis wordt ook wel Kasteel Swanenburg genoemd en kreeg zijn naam door de twee stenen zwanen op de toegangspoort. In 1913 is ook het dorp Zwanenburg vernoemd naar dit monument.

Na twee eeuwen dienst te hebben gedaan als gemeentelandhuis werd in 1863 het huis Swanenburg onderdeel van de eerste suikerfabriek van Nederland; Suikerfabriek Holland. Enkele jaren later sloot deze suikerfabriek de deuren, waarna de N.V. Suikerfabriek Holland zich hier vestigde.

In 1919 werd de Suikerfabriek Holland ondergebracht bij de Centrale Suiker Maatschappij. Zo ontstond de naam CSM-terrein. In de jaren zestig breidt het bedrijf flink uit en worden de twee kenmerkende suikersilo’s gebouwd. Terwijl de fabriek door groeit wordt in 1981 de tv-serie ‘De Fabriek’ gemaakt vanaf het terrein.

Na de sluiting in 1992 zijn de silo’s en de voormalige fabriek nog steeds het icoon van de omgeving. Jarenlang werd er nog suiker uit de gigantische opslagsilo’s gehaald. In het jaar 2000 begon projectontwikkelaar Cobraspen met de herontwikkeling van het gehele terrein onder de naam SugarCity. In de 50 meter hoge suikersilo’s zijn prachtige kantoorruimten gerealiseerd en de voormalige fabriek is geoptimaliseerd voor het organiseren van evenementen. Vergelijkbare plannen voor de andere gebouwen van de suikerfabriek zijn in een ver gevorderd stadium.

Het voormalige CSM-terrein geldt als uniek industrieel erfgoed. In 2007 is SugarCity opgenomen in de Holland Route van de Europese Route voor Industrieel Erfgoed.
Kies categorie voor meer info
Congressen Dineren Feesten Beurzen Concerten