1913
Koffiehuis


Midden in het oude centrum van Wenen, op slechts 250 m van de Hofburg, vindt u het Steigenberger Hotel Herrenhof. Het Goldene Quartier, de luxe winkelpromenade van Wenen, bereikt u in ca. 4 minuten lopen. In circa 11 minuten bent u bij de Staatsopera.

196 kamers en suites zorgen met een hoogwaardige inrichting en een combinatie van traditionele en moderne elementen voor een bijzonder verblijf. U beschikt over een flatscreen-tv, airconditioning, minibar, waterkoker voor koffie en thee, en een kluisje.

Historia

De Herrenhof werd in 1913 gebouwd door de architect Viktor Siedek. De bekende Schwarzwald school van Eugenie Schwarzwald was enige tijd gehuisvest in Herrenhof. Het doel van het collegegeld bij Schwarzwald was om de artistieke vrijheid en ontwikkeling, vooral voor meisjes te bevorderen. Onder de namen van enkele van het college docenten waren Arnold Schönberg, Oskar Kokoschka, Adolf Loos en Egon Wellesz. De gymzaal van de school was gevestigd op de bovenste verdieping.

In 1918 werd het Herrenhof Café geopend in Wenen. Het was in Herrengasse No. 10 in het eerste district van Wenen. Na de val van de monarchie, en geopend als concurrent van de nabijgelegen Café Central, trok de Herrenhof al snel de jonge literatoren die het hun favoriete Café maakten. Kort na de Eerste Wereldoorlog - en na de dood van Peter Altenberg – maakten veel Weense schrijvers, die eerder het Centraal Café en het Museumcafé bezochten, de Herrenhof tot hun hoofdkwartier, waarbij zij vooral de achterkamer bezochten. De hoogtijdagen van het café waren de jaren 1920, toen het een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen van de Weense schrijvers was. In 1951 was de eerste Oostenrijkse bioscoopzaal (3D) in de achtervleugel van het Herrenhof Café.

De Herrenhof was ooit een prachtige koffiehuis, met alles wat hoort bij een dergelijke luxe, zoals marmeren tafels om VIP-gasten als Joseph Roth, Franz Werfel, Anton Kuh en Karl Kraus te ontvangen.
Terwijl je het in andere koffiehuizen moest doen met een "kapucijn", "Melange" of "Gold Bowl", maakte de Herrenhof-ober Hermann de selectie van koffie tot een wetenschap. Hij droeg een schilderspalet bij zichtl met 20 genummerde tinten van licht bruin tot donker zwart met hem en had de ambitie om zijn gasten koffie te serveren in precies de gewenste tint. Orders werden alleen gegeven door de opgave van een getal: "Een veertien met room, alstublieft" of " Hermann, wat is er mis, ik bestelde een acht, en je bracht me een twaalf!"

In 1961 sloot het café. Op de deur hing een stuk papier met de droge woorden dat café Herrenhof zijn deuren nooit meer zou openen. Van 1961-2005 was Herrenhof eigendom van de Tweede Oostenrijkse Kamer van Koophandel. De Herrenhof cafe werd opnieuw heropend in 1967 als een soort van espressobar en de deuren sloten voor altijd op 30 juni 2006. Daarbij verdwenen de laatste schaarse nog bestaande resten van de legendarische Weense literaire club voorgoed. De persoonlijkheden van het verleden kan men niet meer ervaren, maar het is nog steeds mogelijk om de lucht van de Titanen te ademen die hier in en uit hier gingen.

De Herrenhof werd omgebouwd tot een hoogwaardig en gerespecteerd hotel.
Het Steigenberger Hotel Herrenhof kan de oude verhalen niet doen herleven, maar het zal in de nieuwe functie van hotel nieuwe verhalen en geschiedenis schrijven.
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Dineren Vergaderen Congressen Wellness