1916
scheepvaarthuis


Grand Hotel Amrâth Amsterdam is een luxueus 5 sterren hotel gevestigd in het voormalige Scheepvaarthuis, op slechts 500 meter van het Centraal Station. Grand Hotel Amrâth Amsterdam biedt ruime kamers met hoge plafonds waardoor er veel daglicht in de kamers komt. Alle kamers zijn uniek en zijn met smaak en gevoel voor klasse ingericht.
Onlangs is Grand Hotel Amrâth Amsterdam uitgebreid met 39 nieuwe kamers en 1 appartement in dezelfde stijl als de bestaande kamers, waardoor het hotel nu beschikt over 205 luxe kamers, waarvan 22 suites. Sinds kort beschikt het hotel ook over een eigen parkeergarage met 45 plaatsen.

Grand Hotel Amrâth Amsterdam biedt acht zalen die geschikt zijn voor vergaderingen en evenementen met verschillende capaciteiten.

Bij Grand Hotel Amrâth Amsterdam kunt u heerlijk dineren. Prachtig marmer, een warme houten vloer en glas-in-lood decoraties vormen de rijke entourage van restaurant Seven Seas met een Frans georiënteerde keuken.

Historia

Begin 20e eeuw besluiten zes rederijen de krachten te bundelen in een gezamenlijk hoofdkantoor. Hier zullen de kaartjes voor de zeereizen naar onder andere Nederlands Oost-Indië en Afrika verkocht worden. De Prins Hendrikkade is een uitstekende plek: vlakbij de Oostelijke Handelskade, waar de schepen aankomen en vertrekken. Er is een onwrikbaar geloof in de scheepvaart: beheersing van de zee betekent beheersing van de handel. Het voorziene gebouw moet dan ook grandeur en macht uitstralen. In 1912 krijgt architect Van der Meij opdracht tot het ontwerp van dit boegbeeld.

Van der Meij laat zich inspireren door de Art Nouveau-stroming en geeft daar zijn eigen Nederlandse draai aan. Deze stijl kenmerkt zich met expressieve dynamiek, veel ornamenten en kleurrijke decoraties en wordt later bekend als de Amsterdamse School-stijl. Van der Meij vraagt anderen mee te doen zodat er een Gesamtkunstwerk ontstaat. Het team jonge kunstenaars leeft zich uit in maritieme motieven, die tot in detail worden doorgevoerd. Golven, zeedieren en schepen zijn vrijwel in alles terug te vinden: in het glas-in-lood, de beeldhouwwerken en het marmer maar ook in inrichtingselementen zoals tapijten, stoelen en behang. Het kost drie jaar om de eerste fase van het Scheepvaarthuis te voltooien.

In 1916 hebben de zes rederijen de gewenste prestigieuze plek voor hun scheepvaartkantoren, waar reizigers in een sfeer van luxe hun reis kunnen boeken. Nederlands Oost-Indië (het huidige Indonesië) en Afrika zijn het meest in trek, maar er wordt ook van Java naar New-York, China, Japan en Zuid-Amerika gevaren. De loketten herinneren nog aan de kaartverkoop. In de kluis in de kelder wordt het verdiende geld bewaard.

Na de Tweede Wereldoorlog trekken de scheepvaartmaatschappijen geleidelijk weg uit het Scheepvaarthuis. In 1983 neemt het gemeentevervoerbedrijf (GVB) zijn intrek in het Scheepvaarthuis. Het gebouw wordt volgens de heersende mode aangepast, hetgeen voornamelijk neerkomt op de aanbrengen van pastelkleurige plafondplaten, computervloeren en TL-verlichting.

In 1998 biedt de gemeente het gebouw te koop aan. Vastgoedondernemer Van Eijl ziet mogelijkheden om van dit majestueuze gebouw een karakteristiek en charismatisch vijfsterrenhotel te maken. Hij stelt architect Kentie voor de uitdaging het nieuwe ontwerp zo te maken dat iedereen denkt dat het altijd al een hotel is geweest.

In 2005 begonnen de activiteiten voor de ombouw naar vijfsterren deluxe Grand Hotel Amrâth Amsterdam onder leiding van architect Kentie.

Grand Hotel Amrâth Amsterdam opent in juni 2007 zijn deuren. De gasten waarderen de authentieke en historische omgeving waarin ze zich bevinden en laten prachtige recensies na. Dit heeft het hotel al vele prijzen opgeleverd. Grand Hotel Amrâth Amsterdam is dan ook met recht ‘a world of luxury and art’.
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Vergaderen Congressen Dineren HighTeas Wellness