13e eeuw
Kerk


Bij de Oude Kerk kunt u terecht voor de organisatie van een congres of lezing, maar ook voor een bruiloft, receptie, diner of concert. De inspirerende en historische omgeving die deze kerk biedt, draagt bij aan de uitstraling van uw evenement!
Wilt u uw gasten iets te eten en drinken aanbieden? Geen probleem!
Het team van de Oude Kerk kijkt graag met u naar de verschillende mogelijkheden.

Bent u opzoek naar de perfecte locatie voor uw nieuwe tentoonstelling of expositie? Ook dat kan bij de Oude Kerk in Delft.

Historia

Het ontstaan van de oudste kerk van Delft voert terug naar het donkere begin van de Middeleeuwen. Rond 1050 stond in de nederzetting langs de ‘Delf’ waarschijnlijk al een tufstenen kerkje van zo’n 12 bij 30 meter.
Rond 1240 nam ambtenaar Bartholomeus van der Made het initiatief om het kerkje uit te breiden met twee zijbeuken en een koor. Maar wanneer Graaf Willem II het bedrijvige stadje Delft in 1246 stadsrechten verleent, wordt dát als het officiële ‘geboortejaar' van de Oude Kerk beschouwd.
In die tijd heet de kerk nog naar Sint Bartholomeus, de beschermheilige van de stichter. In de eeuwen die volgden ontwikkelt het bedehuis zich tot een indrukwekkende gotische basiliek. Maar nog steeds ademt de Oude Kerk iets van de sfeer van de Middeleeuwen.

In 1350 werd de - inmiddels scheefgezakte - toren voltooid. Later maakte men de zijbeuken breder en even hoog als het middenschip. Wellicht om te concurreren met de Nieuwe Kerk, volgden begin vijftiende eeuw echter opnieuw uitbreidingen. Het middenschip was nu weer hoger dan de zijbeuken.

Begin zestiende eeuw wilde men de kerk volledig van natuursteen maken, in plaats van van baksteen. Er kwam een noorderkruisbeuk, die zich nog steeds onderscheidt van de rest. Door de stadsbrand van 1536 - en vooral door de Reformatie - bleef het hier echter bij.

Zo kreeg de Oude Kerk de contouren, waarmee zij al eeuwen het beeld van de stad bepaalt. Overigens waren er door de eeuwen verschillende ingrijpende renovaties nodig.

In de nacht van 3 mei 1536 ontstond er brand in de nabijgelegen Nieuwe Kerk, vermoedelijk door blikseminslag. Met man en macht werd er geblust, maar meer dan de helft van de huizen werd verwoest. Ook de Oude Kerk was er slecht aan toe. Dat jaar volgde de eerste ingrijpende restauratie.

Ook in 1654 sloeg het noodlot toe. In de vroege ochtend van 12 oktober ontplofte het ‘Geheim van Holland'; de opslagplaats van buskruit. De klap - die naar verluidt tot op Texel te horen was - verwoestte minstens vijfhonderd huizen én de ramen van de Oude en Nieuwe Kerk. Dankzij een collecte in de omliggende dorpen en steden volgde de wederopbouw snel. Veel glas-in-loodramen werden echter dichtgemetseld of vervangen door gewoon glas.

Tegen het einde van de achttiende eeuw verzakte de vloer van de kerk. Er volgde een ingrijpende renovatie waaraan alle grafeigenaren moesten meebetalen. Na een flinke brand in 1921 was de kerk bijna drie jaar dicht. Van 1949 tot 1961 en ten slotte van 1997 tot 2000 volgden twee algehele restauraties van het stucwerk, de gebrandschilderde ramen en het dak.

Pas in de twintigste eeuw kwamen de gebrandschilderde ramen één voor één terug op de plek waar tot dan toe kaal glas had gezeten. In totaal bevat de kerk nu 27 glas-in-loodramen, elk met een eigen verhaal. Deze bijzondere collectie wordt beschouwd als het levenswerk van de vermaarde glazenier Joep Nicolas.
Kies categorie voor meer info
Vergaderen Congressen Dineren Feesten Trouwen Concerten Museaal