1908
smederij


Evenementen en bijeenkomsten zoals congressen, seminars, beurzen en feesten krijgen meerwaarde door een inspirerende locatie. De Veerensmederij is zo'n locatie. Centraal gelegen in Nederland, uitstekend bereikbaar per auto en trein én voorzien van alle moderne faciliteiten.

De Veerensmederij is een industrieel rijksmonument. Eyecatchers van de locatie zijn het fraaie metselwerk met hoge gietijzeren vensters, de bijzondere ijzeren dakspantconstructie, de unieke schoorstenen en de originele opbouw met houten ventilatieluiken. Het pand ligt op de Wagenwerkplaats, een industrieel spoorcomplex met tal van monumentale panden, waaronder ook de Rijtuigenloods, het Centraal Ketelhuis en het Oude Magazijn.

Wilt u een podium voor uw sprekers en een tribune voor uw gasten? Of juist een gelijkvloerse opstelling? In de theaterzaal is elke gewenste setting voor uw evenement te creëren. Bovendien zijn alle technische faciliteiten (verlichting, rigging, projectie etc.) en cateringmogelijkheden in huis die u als organisator verwacht. Naast de plenaire zaal vindt u een foyer met bar waar u gasten kunt ontvangen en tijdens pauzes kunt borrelen, lunchen of netwerken.

Capaciteit:
Diner: 250 personen
Congressen: 300 personen
Feesten: 400 personen

De Veerensmederij beschikt over hoogwaardige technische en audiovisuele faciliteiten. Van (show)verlichting tot rigging en van geluidsversterking tot projectiemogelijkheden.

De Veerensmederij beschikt over eigen cateringvoorzieningen en staat voor hoogwaardige, creatieve catering met een duurzame insteek. Uiteraard wordt daarin rekening gehouden met eventuele allergie- en dieetwensen.

Historia

In 1904 opende de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij een centrale werkplaats in Amersfoort. Decennialang werden hier duizenden goederenwagons onderhouden en gerepareerd.

De Veerensmederij - geopend in 1908 - speelde een belangrijke rol in dat proces. Hier werden destijds de veren voor de onderstellen van de treinwagons gesmeed. De hoge schoorstenen op het pand verwijzen nog naar de smidsvuren die langs de gevels stonden opgesteld. In 2000 zijn de ovens gedoofd en is het pand buiten gebruik gesteld.
Inmiddels is de Veerensmederij een van de Rijksmonumenten op de Wagenwerkplaats en heeft het pand een zeer grondige renovatie ondergaan. Alle karakteristieke onderdelen van de smederij zijn weer in ere hersteld. Het fraaie metselwerk met hoge gietijzeren vensters, de bijzondere ijzeren dakspantconstructie, de unieke schoorstenen en de originele opbouw met houten ventilatieluiken pronken weer als in het begin van de vorige eeuw.

Ook het omliggende spoorcomplex is opgebloeid. Diverse monumenten - allemaal van de hand van architect Dirk Margadant - zijn gerenoveerd en hebben een nieuwe bestemming gekregen. De Wagenwerkplaats is daarmee een inspirerende plek waar bedrijvigheid, kunst, historie, cultuur en horeca samenkomen.
Kies categorie voor meer info
Congressen Feesten Beurzen Dineren Vergaderen