1564
herberg


Het 5* historische Hotel Goldener Hirsch is gevestigd aan de beroemde Getreidegasse in het oude, karakteristieke stadsdeel van Salzburg.. Het hotel ontvangt gasten in een traditionele en authentieke sfeer.

De 65 kamers een 5 luxe suites hebben authentieke, persoonlijk gekozen inrichting in Salzburg stijl. Het originele antiek en het handgemaakte meubilair weerspiegelen 600 jaar hotelgeschiedenis.

Twee authentieke restaurants, het exclusieve restaurant Goldener Hirsch en het lokale restaurant “s’Herzl” zijn net als de beroemde bar top ontmoetingsplaatsen voor en na theatershows, met een eerbetoon aan het rijke boheemse erfgoed van de stad.
De historische “Die Bibliothek” daarentegen toont een blik op het wetenschappelijke verleden van Hotel Goldener Hirsch.

Het hotel ligt tegenover het Salzburger Festspielhaus en in de straat waar Mozart’s huis is gelegen. Verder is het hotel vlakbij de designer boetieks in de Getreidegasse en vlakbij de river deSalzach. De belevenis van de stad begint gelijk vanuit het hotel. Het team van concierges wil u graag helpen om uw verblijf in het Luxury Collection Hotel Goldener Hirsch en Salzburg zo aangenaam mogelijk te maken.

Historia

Het huis dat later de Goldener Hirsch werd, werd voor het eerst genoemd in 1407. In 1564 werd het een herberg, genaamd Zum Güldenen Hirschen. Al snel werd Salzburg de welvarende residentie van de aartsbisschoppen, zodat de vooraanstaande architecten van Europa hun dromen zagen uitkomen. Toen het zout, het “witte goud” niet meer belangrijk was en de echte goudmijnen in de bergregio Hohen Tauern opdroogde, ging het bergafwaarts met Salzburg.

Het oprichten van het Salzburg Festival in 1920 bracht potentiële bezoekers terug naar de stad en maakte Salzburg daardoor weer welvarender. Toen de Tweede Wereldoorlog in 1939 begon, was het Harriet von Walderdorff die samen met haar echtgenoot, “Manny” Graaf van Walderdorff, de Goldener Hirsch kocht. De oude herberg was nogal vervallen. Waar nu het restaurant is gevestigd was een kolenopslag en winkels. Het meest populaire gedeelte was de wijnkelder.

Harriet von Walderdorff verzamelde tijdens de oorlog oud en in die tijd relatief goedkoop boerenmeubilair. Ze maakte plannen hoe ze het huis wilde verbouwn en droomde hoe ze het hotel wilde runnen. In 1945 begon ze met het uitvoeren van haar plannen.
Het waren moeilijke tijden en het huis terugbrengen naar zijn oude luister was zeker niet eenvoudig. Maar in plaats van simpelweg de oude structuur te moderniseren, koos Walderdorff de moeilijke weg van restauratie. Hiermee kreeg ze een reputatie als één van de eerste personen die de originele architectuur van Salzburg in stand hield. Zo wilde ze bijvoorbeeld de facade verven in een specifieke kleur roze die ze had gezien bij een huis vlakbij Salzburg. ’s Nachts krabde ze stiekem stukjes verf van de muur om aan haar schilder te laten zien. Een andere keer moest iemand 50 verschillende tinten groen voor de luiken creëren. Walderdorff begon van onder af aan. Haar eigen huis was gemeubileerd in een smaakvolle maar goedkope rustieke stijl. Ze wilde dat haar hotel er ook zo uit zou gaan zien. Het is niet bekend of zij er van droomde dat haar stijl van inrichten later zo populair zou worden als “Landhuisstijl”.

Op 28 april 1948 opende ze het hotel, Zum Goldenen Hirschen. Het was nooit haar bedoeling geweest om het hotel zelf te runnen, maar door tekort aan personeel moest ze wel.
Artiesten die optraden in het nabij gelegen Festivalhuis waren haar meest trouwe bezoekers.

Het restaurant kreeg al snel een goede reputatie door haar elitaire scholing van jonge kelners. Het culinaire succes echter was een verdienste van de gravin zelf, die niets van koken wist. Samen met haar chef-kok reisde ze naar Zurich, Parijs en Milaan om aantekeningen te maken bij de beste adressen. Veel van haar favoriete gerechten kwamen op het menu te staan, en nog steeds worden een aantal van deze klassiekers in het restaurant geserveerd.
Her house was furnished in a tasteful but inexpensive rustic manner. She wanted her hotel to look the same. It is not known whether she ever dreamt that her style of decoration would later become popular as the "farmhouse style".

Nu is Hotel Goldener Hirsch een rustpunt in de levendige Mozart stad Salzburg. Het hotel wordt gerund op een zeer persoonlijke manier en heeft nog steeds de romantische charme van de 15e eeuw. Alleen is deze verrijkt met hedendaagse luxe. High tech gaat hand in hand met traditie.
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Dineren Trouwen Vergaderen