15e eeuw
stadhuis


Historisch stadhuis op een toplocatie

Het Oude Stadhuys Gouda is een monumentaal pand dat stamt uit de vijftiende eeuw. Het ligt midden in de historische binnenstad van Gouda. Het beschikt over een sfeervol interieur met marmeren vloeren, glas-in-loodramen en beroemde tapijtkunstwerken. Een indrukwekkend pand op een toplocatie! Perfect voor uw bedrijfsfeest, congres, seminar, vergadering, netwerkbijeenkomst of productlancering.

Een wereld aan zakelijke mogelijkheden

Deze prachtige, ruime en lichte locatie kan één dag helemaal van u zijn. Het Stadhuis is met ruim 10 zalen zowel geschikt voor kleinere groepen als gezelschappen tot 500 personen. De flexibel in te richten zalen bieden u een wereld aan mogelijkheden. Van een presentatie in de Raadszaal tot een netwerkborrel op het bordes en van een plenaire sessie of feest in de Burgerhal tot workshops in één van de kleinere zalen.

Hoogwaardige faciliteiten en catering

Alle zalen van stadhuis Gouda zijn voorzien van moderne zakelijke faciliteiten, zoals audiovisuele voorzieningen. Ook kunt u rekenen op hoogwaardige catering door de eigen keukenbrigade. En bent u op zoek naar de juiste workshops, ontspannen activiteiten of entertainment om uw programma te complementeren? Stadhuis Gouda biedt u ruime keuze en neemt graag de organisatie van uw bijeenkomst volledig uit handen.

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid

Het Oude Stadhuys Gouda ligt centraal in de Randstad. De locatie is perfect bereikbaar per auto via de snelwegen A20 en A12. Op loopafstand van het stadhuis zijn diverse parkeermogelijkheden. Komen uw gasten per openbaar vervoer? Het station ligt slechts op enkele minuten lopen!

Open Huis

Elke maand is er Open Huis bij het Oude Stadhuys. U bent dan van harte welkom om de locatie zonder afspraak te bezichtigen. Kijk op de website www.stadhuysgouda.nl/nieuws voor de data.

Bij het Oude Stadhuys Gouda ontvangt u 50% korting op de zaalhuur!

Historia

In 1395 kocht het stadsbestuur van Gouda het marktveld van de heren Van der Goude om daar een stadhuis te bouwen. Toch zou het nog tot 1448 duren voordat met de bouw werd begonnen.

Een van de steenhouwers was Jan III Keldermans, een lid van een Brabantse familie van architecten Keldermans uit Mechelen. Het gebouw werd opgetrokken uit Belgische kalksteen. Voor de fundering werd niet geheid, maar werd gebruikgemaakt van enkele vlotten van zware eiken balken. In 1459 was de bouw van het stadhuis, na de oplevering van het torentje, voltooid, al was het reeds in 1450 in gebruik genomen. In 1497 werd het stadhuis opgeknapt ter gelegenheid van het bezoek van Filips de Schone aan de stad. In 1517/1518 werd het gebouw verbouwd. Volgens de geschiedschrijver Walvis werd het stadhuis tot 1603 omgeven door water en zou het door middel van een valbrug bereikbaar zijn. In dat jaar (1603) werd het huidige bordes in renaissancestijl door de stadsbeeldhouwer Gregorius Cool vervaardigd.

In de periode 1692-1697 vond er opnieuw een ingrijpende verbouwing plaats. In die periode werd ook het huidige schavot aan de achterzijde van het stadhuis gebouwd. Voor die tijd bestond er reeds een schavot bij het stadhuis, dat voor het eerst in 1525 werd genoemd. Tot 1897 was het schavot te beklimmen door middel van een houten trap aan de buitenzijde van het stadhuis. Het was gevangenen niet toegestaan om binnendoor het stadhuis te lopen. Op 24 april 1897 bracht koningin Wilhelmina een bezoek aan Gouda. Om haar in de gelegenheid te stellen vanaf het bordes de bevolking toe te kunnen zwaaien werd een van de ramen vervangen door twee openslaande glazen deuren, zodat het bordes sindsdien vanaf de binnenzijde van het stadhuis te benaderen is. In de periode (1946-1952) werd het gebouw wederom ingrijpend gerenoveerd. Daarbij werd de oude, houten fundering vervangen. De laatste restauratie vond plaats in 1996.
Kies categorie voor meer info
Trouwen Feesten Dineren Vergaderen Congressen