1908
granieten fort


Helsinki Congress Paasitorni is gebouwd in de eerste decennia van de twintigste eeuw en is een uniek vergader- en conferentiecentrum in het hart van Helsinki. Paasitorni is gelegen aan het water in Siltasaari, in de buurt van de Hakaniemi markt en heeft uitstekende verbindingen qua vervoer in de buurt. Het gebouw is van grote historische waarde en is zorgvuldig gerestaureerd.

Paasitorni biedt een uitzonderlijk breed aanbod van top conferentie faciliteiten. Het gebouw beschikt over bijna 30 praktische zalen voor groepen van 8 tot 800 personen en met een individueel karakter. De zalen zijn voorzien van de nieuwste technische apparatuur. Het aanbod is in augustus 2012 uitgebreid door de toevoeging van drie nieuwe vergaderzalen en een foyer. Naast trainingen en congressen is Paasitorni ook de perfecte locatie voor een breed scala aan evenementen.

De diensten van Paasitorni zijn in augustus 2012 aanzienlijk uitgebreid met de opening van Scandic Paasi, een nieuw en uniek ontworpen hotel met 170 kamers gelegen naast het conferentiecentrum. Met zijn prachtige design en met respect voor de traditionele architectuur van Paasitorni’s verwelkomt dit hotel zowel zakelijke als leisure gasten.
De hotelkamers bevinden zich in drie aaneengesloten gebouwen: één gebouw staat symbool voor Paasitorni’s Classicisme uit de jaren ’20, één aangrenzend gebouw uit 1950 en een nieuw, modern, gebouw gelegen op een rustige binnenplaats. De ingang van het hotel is aan Paasivuorenkatu, naast de ingang van het congres centrum.

Paasitorni’s full service locatie bevat vier restaurants, elk met hun eigen karakter. In april 2015 wordt het aanbod compleet gemaakt met de opening van het nieuwe, unieke en drijvende restaurant Meripaviljonki. De vijf unieke restaurants van Paasitorni vormen een van de grootste restaurant complexen van Finland.

Historia

Het ruige granieten fort in Siltasaari, nu Paasitorni conferentie- en congrescentrum, is ontworpen door de architect Karl Lindahl. Het is geopend als het Helsinki Workers’ House (Vakbondsgebouw) in 1908, waarin recreatie, entertainment en onderwijs werden verstrekt aan de arbeiders van Helsinki. Het gebouw is smaakvol gerestaureerd naar zijn oude glorie met respect voor de historie, maar voldoet tegelijkertijd aan de eisen van nu.

De imposante gevel van Paasitorni is in steen uitgehouwen in de rots waar het gebouw nu staat. Een deel van de stenen is dankzij de vooruitziende blik van de oorspronkelijke werklieden apart gezet en is vervolgens gebruikt in de uitbreiding van het gebouw welke in 1925 werd voltooid. De granieten gevel met de hoge toren maken het een in het oog springend gebouw welke op kilometers afstand al zichtbaar is. Er werd voldoende graniet ontgonnen om een muur rondom de buitenruimte te plaatsen en om de naastgelegen straat naar de kustlijn te bestraten.

Het oudste gedeelte van het Paasitorni gebouw is in Art Nouveau stijl gebouwd en werd in 1908 voltooid. De gevel, de hoofdtrap en de congreshal zijn vakkundig versierd met afbeeldingen van gereedschap en symbolen voor verschillende beroepen, om zo de vaardigheid van de vaklieden te benadrukken. Geometrische vormen en abstracte ornamenten, inclusief designs geïnspireerd door de natuur, creëren een duidelijk en tijdloos beeld in combinatie met warme en harmonieuze kleuren.

Tijdens de Finse Burgeroorlog in 1918 kwam het gebouw zwaar onder vuur. Als gevolg daarvan moesten de toren en de congreshal volledig herbouwd worden. De fantastische Art Nouveau kroonluchters in de congreshal zijn ontworpen door Karl Lindahl en dateren uit 1919.

In 1925 kreeg het Worker’s House een met graniet beklede uitbreiding van het gebouw naar ontwerp van Karl Lindahl. Hierin werd ook de huidige hoofdingang, de vestibule en het restaurant op de tweede verdieping meegenomen. Qua stijl behoort dit gedeelte met stevige zwarte zuilen in het Nordic Classicisme uit de jaren ’20.

Zoals zo vaak gebeurt zijn er in de afgelopen decennia verschillende pogingen gedaan om het uiterlijk en interieur van het Worker’s House aan te passen naar de geest van de tijd. Tegen het midden van de jaren ’90 was het gebouw in zeer slechte staat. Op dat moment is het qua architectuur en historie belangrijke besluit genomen om de gebouwen van Paasitorni te restaureren in overeenstemming met de oorspronkelijke plannen van de architect. Paasitorni was toen al in gebruik als conferentie centrum.

In de late jaren ’90 is het interieur van de vestibule en het restaurant, nu Restaurant Paasi, zo goed mogelijk hersteld naar het oorspronkelijke uiterlijk van 1920. De congreshal en foyer werden zorgvuldig gerestaureerd en belichamen nu de late Art Nouveau stijl. De afmetingen en kleuren van de opvallende congreshal creëren een kalme, ontspannen sfeer. De balkons dragen ook bij aan het karakter van de congreshal.

De vergaderzalen in het oudere gedeelte van het gebouw zijn in het begin van de huidige eeuw gerestaureerd in Art Nouveau stijl. Op dit moment zijn de zalen ook vernoemd naar invloedrijke mensen uit de geschiedenis van Paasitorni. Na 2005 is de toren grondig gerestaureerd. De toren beschikt nu over een vergaderruimte compleet met toegang tot een uitkijkplatform met uniek uitzicht over de skyline van de stad.

Op de begane grond is de Siltasaari Hall te vinden, een grote gelijkvloerse conferentiezaal met rijke historie. De wanden zijn gedecoreerd met beeltenissen van muzikanten die dateren uit de jaren ’20. De zaal was toen in gebruik als een bioscoop met stomme films.

De hoofdtrap leidt direct naar de historische Juttutupa bar en het restaurant, dat werd geopend na de bouw van het oorspronkelijke pand. Er is ook een doorgang naar het Graniittilinna restaurant welke in 2004 geopend is. Dit superieure Ă  la carte restaurant is gevestigd in de voormalige fitnessruimte, sinds de renovatie een indrukwekkende ruimte met stijlvolle bakstenen gewelven.

Kies categorie voor meer info
Vergaderen Congressen Dineren