1913
landhuis


Ard na Sidhe Country House is een charmant hotel met 18 slaapkamers aan een meer in County Kerry, gelegen in het zuidwesten van Ierland en gebouwd door Lady Gordon in 1913. Dit luxueuze landhuis is prachtig gelegen aan de oevers van Caragh Lake, Killorglin aan de schilderachtige Ring of Kerry.
In dit luxueuze landhuis wordt een elegante sfeer gecombineerd met luxe van moderne voorzieningen met behoud van de oude betovering dankzij de collectie van antieke meubels en schilderijen. Gratis internettoegang is beschikbaar voor de gasten van Ard na Sidhe Country House.
Een van de meest vooraanstaande luxe landhuizen in Ierland, Ard na Sidhe, biedt gasten een luxe hotel accommodatie aan Caragh Lake. Een intiem restaurant en tal van bezienswaardigheden en activiteiten in de directe omgeving maken dit de perfecte keuze voor uw vakantie in County Kerry.

Historia

Ard na Sidhe, wat “Heuvel van de Feeën” betekent en verwijst naar de met bomen begroeide heuvel dicht bij het hotel, is gelegen op een rotsachtige helling met uitzicht op het westen over de wateren van Caragh Lake aan de Ring of Kerry. Het landgoed werd in 1958 gekocht door wijlen heer Liebherr van de heer en mevrouw Hobson die toen naar Afrika emigreerden. Na een aantal interne verbouwingen werd het huis twee jaar later geopend als een hotel/ pension.

Het was oorspronkelijk gebouwd door Lady Gordon, een dame van adellijke Ierse afkomst. Van haar voorouder Bess Stoke wordt gezegd dat haar geest nog in de grond rondspookt. Lady Gordon kocht het perceel grond waar het huis nu op staat en begon in 1913 met de bouw van “Het huis van mijn dromen”. De bouw duurde iets meer dan een jaar. Ze riep de hulp in van een aannemer uit Killorglin en lokale werklieden. Alle materialen waren van Ierse afkomst, behalve de groengrijze Westmorland dakpannen. Het is lang en laag met puntgevels en met openslaande ramen in betonnen raamlijsten. Volgens Lady Gordon heeft het er nooit nieuw uitgezien. Misschien vanwege de warm bruine zandsteen, of het Kerry klimaat heeft het huis het uiterlijk gegeven alsof het al vele eeuwen de regen en wind heeft moeten doorstaan.

Het gebouw heeft de stijl van een Engels-Elizabethaans huis, maar toen een bezoeker wijzend op de boog met afgeronde stenen boven de ingang zei “Een Romeinse deur in een Elizabethaans huis” verdedigde Lady Gordon sterk haar ontwerp. Zij gaf de uitleg dat het een Iers huis was en omdat er geen traditionele Ierse architectuur is haar architect inspiratie had gezocht in de verwoeste kerken die de enige overblijfselen waren in Kerry van een oude Gaelische beschaving. De architect, Morley Horden, was meer gekozen om zijn romantische uiterlijk dan voor zijn speciale capaciteiten. Doordat het huis niet tot een bepaald tijdperk of stijl hoort past het huis harmonieus in het landschap met groene, bruine en paarse tinten.

Lady Edith Gordon was ook een fervent tuinierster, reizigster en schrijfster. Zij heeft vele bomen geplant en een aantal elementen in de tuin aangelegd waarvan de meeste al lang zijn verdwenen, behalve de rotstuin waar nog altijd een deel van haar oorspronkelijke beplanting te vinden is waaronder diverse coniferen en rododendrons. Lady Gordon schreef een verslag over haar leven getiteld “The Winds of Time” waarin ze beschrijft hoe ze met haar tuin begon. Helaas wordt dit boek al lang niet meer gedrukt.

Voor zover wij weten is er geen grote beplanting geplaatst tot eind jaren ’70, toen vele zeldzame en bijzondere bomen en struiken werden geleverd door Hilliers, de Hampshire kwekerij. In de jaren daarna heeft een groot deel van het struikgewas plaats moeten maken voor nieuwe aanplant.

Het huis is onlangs gerestaureerd door architectenbureau Howley Hayes en is nu een zeer zeldzaam en mooi voorbeeld van een huis in Art-and-Crafts stijl.
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Dineren Golf