15e eeuw
gasthuis


Elzenveld is een uniek kloosterhotel in het gezellige centrum van Antwerpen. In Elzenveld kunt u overnachten in pas gerenoveerde kamers, vergaderen en feesten in zalen waarin authenticiteit en een moderne tint in elkaar verweven zijn.

Romantisch weekend, citytrip of congres? Tussen de middel-eeuwse schatten van het vijftiende-eeuwse gasthuis en in de kloostertuin komt u tot rust... in hartje Antwerpen.
Ontdek de vlakbij gelegen botanische tuin, de vogeltjesmarkt of de Meir en grote winkelstraten in de omgeving. Trekt u er liever op uit naar de Stadsschouwburg, het Rubenshuis of andere cultuurtempels en musea? Aan u verklapt Elzenveld graag haar favoriete adresjes.
Bent u toe aan rust, schoonheid en authenticiteit?
Reserveer dan zonder aarzelen uw verblijf in Elzenveld en... geniet.

Historia

Het eerste ‘hospitale infirmorum’ werd te Antwerpen in het begin van de 13e eeuw gesticht nabij de toenmalige romaanse O.L.V.-kerk. Omwille van plaatsgebrek en besmettingsgevaar werd het in 1238 overgebracht naar het Elzenveld, dat buiten de toenmalige stadsmuren gelegen was.

Na de volgende stadsuitbreiding lag de instelling terug in de stad. Van de oorspronkelijke gasthuishoeve is niets meer overgebleven. Het oudste nog gave gebouw is het schip van de kapel, opgericht rond 1400 en uitgebreid met een ruim koorgedeelte tijdens de jaren 1442 – 1460. Nadien volgde de bouw van de oudste nog bestaande gasthuiszalen, het klooster, de pastorij en de opbrengsthuizen rondom het complex.
In 1797 werd de religieuze instelling opgeheven. Het patrimonium werd verbeurd verklaard. Het gasthuis werd geplaatst onder het bestuur van de Burgerlijke Godshuizen, de voorloper van het huidig Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn.

Er is in de loop van de eeuwen veel gebouwd en verbouwd. Toch kunnen er drie grote bouwperioden onderkend worden:
- Het middeleeuwse gasthuis (15e eeuw)
- Het 19e eeuws hospitaal (1825-1900)
- Het hedendaags algemeen ziekenhuis

Vanaf 1986 werden de middeleeuwse hospitalisatiezalen gesloten voor ziekenzorg. Om ze te behoeden tegen verval werden zij gerestaureerd en heringericht voor de nieuwe socio-culturele en wetenschappelijke bestemming.
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Vergaderen Congressen Feesten Trouwen