17e eeuw
grachtenpanden


Boutique hotel Estheréa is gevestigd in een reeks zeventiende-eeuwse panden aan het Singel, de oudste gracht van Amsterdam, onderdeel van de grachtengordel die in 2010 door Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed. De Dam, het centraal station, winkelcentra, musea, theaters en het nachtleven bevinden zich op loopafstand. Het interieur is rijk en kleurig. Een aanstekelijke combinatie van wollen tapijten, kristallen kroonluchters, mahonie lambrisering, luxe stoffen, expressief behang, bloemen, planten en vissen.

Historia

Hotel Estheréa dankt z'n bestaan aan Maria Flieger-Gruyters. Zij verloor haar echtgenoot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en verhuisde in 1942 met haar drie dochters van Helmond naar Amsterdam. Ze huurde een oud grachtenpand, richtte het in als pension en vernoemde het naar haar dochters: Esther, Elly en Ria.

Huize Estheréa doorstond de oorlog en Maria ontpopte zich in de jaren 50 als een hotelière pur sang. Ze kocht een aantal buurpanden die ze bij het pension betrok. Het aantal gasten nam toe. Onder de cliëntèle bevonden zich toeristen en handelsreizigers, maar ook kunstenaars en muzikanten.

Met haar tweede echtgenoot verbouwde Maria de vier grachtenpanden tot één geheel. Ook werd er een extra verdieping opgebouwd. Huize Estheréa veranderde in Hotel Estheréa en was klaar voor de toeristische groei die Amsterdam te wachten stond.

Maria overleed in 1991 en dochter Elly Esselaar-Flieger zette het familiebedrijf voort. Momenteel runt de derde generatie het hotel. De twaalf kamers waar het ooit mee begon zijn niet meer te herkennen, maar toewijding en service zijn nog net zo belangrijk als zeventig jaar geleden.
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Vergaderen