1844
Hotel


Het Grand Hotel Les Trois Rois ligt in het centrum van de stad Basel. Precies op de plek waar in de Middeleeuwen de schepen aan de zouttoren werden aangemeerd om dat veelgevraagde product over de Rijn te vervoeren en de wijde wereld in te voeren. Met een geschiedenis die zich over drie eeuwen uitstrekt, heeft het Grand Hotel een van de rijkste tradities van Europa. De historische structuur van het gebouw uit 1844 werd in 2004-2006 met veel aandacht voor detail gerestaureerd. Dat verplicht en inspireert het hotel: de gasten ervaren gastvrijheid en luxe in een levendige omgeving, die natuurlijke elegantie combineert met luxe. Ontdek Bazel, de stad van kunst en cultuur, het driegrenzengebied en de charme van de regio. Laat u verwennen - om uw verblijf in deze kleine kosmopolitische stad onvergetelijk te maken. Grand Hotel Les Trois Rois - rijk aan geschiedenis, jong van hart.

Historia

Er zijn ontelbaar veel verhalen over Hotel Les Trois Rois. Napoleon, Koningin Elisabeth II, Pablo Picasso, Thomas Mann en vele andere hebben genoten van de exclusieve gastvrijheid van het grand hotel. En zo lang de drie koningen hoog op de voorgevel prijken zullen er nog vele bekende namen aan het gastenboek van Les Trois Rois toegevoegd worden.

De eerste officiële meldingen over de “Trois Rois” ofwel “Drie Koningen”aan Blumenrain 8 in Basel gaan terug tot in 1681. De herberg is niet alleen dichtbij de belangrijkste handel- en reis routes over water en land gelegen, maar ook direct aan de binnenhaven.

De Drie Koningen was vroeger een populaire naam voor een pension gelegen aan handelsroutes. Het is een verwijzing naar de drie wijzen uit het Oosten: Caspar, Melchior en Balthasar, ook bekend als de Drie Koningen.

Het hotel is van oorsprong een hotellerie voor de adel. De adel en aristocraten ontmoetten elkaar allemaal in Les Trois Rois. De aristocraten van Basel houden hun familieaangelegenheden in het hotel en ook de belangrijkste staatsrecepties worden hier gehouden. Koninklijke Hoogheden, diplomaten, handelaren en andere belangrijke personen uit de werelden van wetenschap en cultuur verblijven allemaal bij Les Trois Rois.

Les Trois Rois is geopend op 16 februari 1844 en heeft vervolgens verschillende eigenaren gehad die dit wereldwijd bekende hotel gerund hebben. In 1936 is een nieuw tijdperk begonnen: de eigenaren hebben een directie benoemd en zijn niet langer persoonlijk verantwoordelijk voor het runnen van het hotel. Het hotel heeft vervolgens vele gedeeltelijke renovaties ondergaan. In 1976 is Les Trois Rois overgenomen door het bedrijf van Graaf Guy de Boisrouvraye, om vervolgens in 2000 door zijn dochter verkocht te worden aan de Richemond Group.

In 2004 heeft de ondernemer Dr. H.C. Thomas Straumann het historische hotel overgenomen en hersteld naar de situatie van rond 1844. Dit is gedaan volgens de criteria voor nationaal erfgoed. Tegelijkertijd is het hotel ook voorzien van een luxe infrastructuur om te voldoen aan de eisen van de gasten – zoals het hoort voor een van de meest toonaangevende hotels van Zwitserland. Op 20 maart 2006 heeft Hotel Les Trois Rois de deuren wederom geopend voor het publiek.

Historische mijlpalen
1681
Eerste officieel vastgelegde melding over Les Trois Rois.

1754
De waard Johann Christoph Im Hof heeft drie houten figuren uitgehouwen om de drie koningen uit te beelden. Deze drie koningen zijn bevestigd op de gevel van het pand.

1797
Generaal Napoleon Bonaparte verblijft tijdens zijn reis in Les Trois Rois. Hij is geëerd met een schitterende staatsreceptie.

1798
Tijdens de Franse overheersing waren koningen niet geliefd. Daarom is het hotel tijdelijk “Hotel aux trois magots” genoemd.

1841
Door de eeuwen heen hebben de verschillende eigenaren van de herberg meerdere gebouwen, voor het grootste gedeelte huizen van de edelmannen, aan het hotel toegevoegd. In 1841 heeft de meester kleermaker Johann Jakob Senn de herberg Les Trois Rois overgenomen.

1842
Senn laat de gebouwen slopen en geeft de Baselse architect Amadeus Merian opdracht om het nieuwe hotel te ontwerpen en te bouwen. De voorgevel en de contouren hiervan vormen nog steeds het gebouw zoals het er nu staat.

1844
Op 16 februari heeft het nieuwe Les Trois Rois hotel haar deuren geopend. Het gebouw wordt gekenmerkt door haar duidelijke klassieke stijl.

1897
De Oostenrijkse auteur Theodor Herzl verblijft van 26 – 29 augustus in het hotel. In het eerste Zionistencongres in Basel legt hij de basis voor het ontstaan van de staat Israël.

1915
Het zuidelijke gedeelte van het hotel (Blumenrain 2) is verkocht aan de Kantonalbank en gerenoveerd.

1938
De Kantonalbank vertrekt en het pand wordt overgenomen door het toeristenbureau.

1941/42 – 1972
Directeur Alfred Kienberger heeft een significante invloed op HĂ´tel des Trois Rois en zorgt ervoor dat de internationale reputatie opnieuw opgebouwd wordt na de oorlog.

2004
Ondernemer Dr. H.C. Thomas Straumann neemt Les Trois Rois en het voormalige zuidelijke gedeelte over. Kosten noch moeite worden bespaard om de gebouwen te restaureren. De restauratie stond onder leiding van de Baselse architect Christian Lang en is uitgevoerd volgens de criteria voor nationaal erfgoed. Sommige delen zijn herbouwd volgens de originele ontwerpen. Aan de Blumenrain 2 zijn enkele ruimtes toegevoegd waardoor een grote balzaal en banqueting en congres ruimtes zijn ontstaan.

2006
Les Trois Rois is heropend op 20 maart.

Beroemde gasten in Grand Hotel Les Trois Rois:
Les Trois Rois geniet van een uitstekende reputatie. De lijst met bekende personen die in Les Trois Rois hebben verbleven is oneindig. Hieronder een korte selectie:

Leden van de aristocratie:
Elisabeth, moeder van de Belgische Koningin, Prins Rainier van Monaco, Koning Farouk van Egypte, Koning Feisal II van Irak, Prins Bernard van Nederland, Koningin Elisabeth II van Groot-Brittannië, de Keizerin van Japan

Componisten/ Muzikanten:
Felix Mendelssohn Bartholdy, Franz Liszt, Richard Wagner, Robert and Clara Schumann, Gustav Mahler, Herbert von Karajan Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Bob Dylan, The Rolling Stones, Bryan Adams

Literaire persoonlijkheden:
Voltaire, Johann Wolfgang von Goethe, Charles Dickens, Theodor Herzl, Rainer Maria Rilke, Thomas Mann, Jean-Paul Sartre

Politici:
Willy Brandt, Lothar Späth, Helmut Schmidt, Valéry Giscard d’Estaing, Jang Tse Ming, Franz Vranitzky, Dalai Lama

Kunstenaars:
Pablo Picasso, Marc Chagall, Rauschenberg, Jean Tinguely, Niki de Saint-Phalle, Daniel Spoerri,

Militaire leiders:
Generaal Napoleon Bonaparte, Generaal Henri Dufour, Generaal Ulrich Wille, Generaal Henri Guisan, Veldmaarschalk Mannerheim, Veldmaarschalk Montgomery of Alamein
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Vergaderen Congressen Dineren Trouwen HighTeas