1652
Kasteel


Kasteel de Essenburg is een imposant 17e-eeuwse kasteel op een prachtige locatie in Hierden, vlakbij Harderwijk. Hier in het groene hart van de Veluwe vindt u een oase van rust.

Hampshire Hotel - Kasteel de Essenburgh beschikt over veertig kamers, waaronder enkele kasteelkamers, met uitzicht op de rustieke, Engelse landschapstuin en vijver.

Met een beetje geluk kunt u zelfs vanuit uw raam herten spotten.

Kasteel de Essenburgh is centraal gelegen ten opzichte van Harderwijk en Apeldoorn. Dat biedt diverse mogelijkheden voor leuke uitjes met het hele gezin, zoals het Dolfinarium in Harderwijk of Paleis Het Loo en de Apenheul in Apeldoorn. Maar u kunt natuurlijk ook fantastische fietstochten en wandelingen maken door de natuur. Om het hotel heen liggen bossen en uitgestrekte heidevelden, waar u kunt genieten van een heerlijk actief dagje in de buitenlucht.

Rondom Kasteel de Essenburgh vindt u zowel prachtige natuur voor wandelingen en fietstochten als leuke steden om te bezoeken. En voor de kinderen zijn er fantastische attracties.
Op een steenworp afstand van het hotel ligt Wellnessresort Zwaluwhoeve. Hier kunt u honderd procent relaxen in verschillende sauna’s, Turks stoombad, dompelbad, hotwhirlpools, verwarmd buitenbad en relaxruimtes.

Historia

Het begon allemaal in 1518. “De Veluwe” werd eigendom van de overheid. Er was veel invloed van de inwoners van adel in Nederland. Om van adel te zijn moest je een landhuis of kasteel hebben. Zo kwam Kasteel de Essenburgh naar voren.

1639 – 1652: bouw van “Kasteel de Essenburgh”
1688: Het kasteel is verkocht aan een rijke familie.
1767: Het kasteel is gerenoveerd
1818: Het kasteel is opnieuw hersteld door de rijke familie en een extra gebouw is gebouwd op het landgoed.
1818 - 1950: Het kasteel is aan verschillende rijke families verkocht.
1940: Het kasteel was bezet door de Duitsers in WO II.
1943: Het kasteel is gebruikt als schuilplaats voor de Arnhemse vluchtelingen.

Sinds 1950 was het kasteel eigendom van de Priesters van de Norbertijnen. Door hun wetenschappen en filosofie waren zij in staat het kasteel uit te breiden. Zij hebben ook de tuinen en kanalen helemaal opgeknapt.

Later is het kasteel opgesplitst in tweeën; het Klooster, en het trainingsbureau.

Sinds 2012 wordt het kasteel als hotel geëxploiteerd. De priesters wonen nog steeds in een ander gebouw op het landgoed.
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Vergaderen Dineren Feesten Trouwen