1583
stadshavezathe


Landgoed Oldruitenborgh - Hampshire Classic, een oude stadshavezate, ligt midden in het idyllische Zuiderzeestadje Vollenhove, in de kop van Overijssel. De locatie is een historisch stadspaleis uit 1583 en sinds 2008 in gebruik als hotel, restaurant, vergader- en trouwlocatie.

Historia

In een landschapspark aan de zuidelijke rand van het oude Vollenhove ligt de stadshavezate Oldruitenborgh. Het is eind 15e eeuw gebouwd door de toenmalige Schout van Vollenhove, Egberts Pelgrim van den Ruthenberghe.

De achtergevel stond destijds in de stadsgracht.
Het pand werd diverse malen ingrijpend verbouwd. In 1643 liet de toenmalige eigenaar Evert van Echten zich in de ridderschap verschrijven. In 1660 ontstond er tussen hem en zijn buurman, de eigenaar van Toutenburg, een ernstig conflict over de eigendomsgrenzen. Voor het proces zijn er toen uitgebreide schetsen gemaakt.
De familie van Echten had de grootst mogelijke moeite financieel rond te komen. Toen het pand aan zijn zoon verviel moest het na enige jaren verkocht worden ten behoeve van de schuldeisers. De heer Voorne kocht het pand voor fl. 5.700,-, maar op niet duidelijke wijze bleef het pand toch in de familie. In 1723 moest de inboedel worden verkocht door de erven om de schulden van de weduwe van Reint Wolter van Echten af te kunnen lossen. De verkoop bracht fl. 781,- op.

In 1738 kwam het pand in bezit van Philip Gerrit van Echten, die in 1729 ook al de havezate Plattenburg had aangekocht. Voor de aankoop van Oldruitenborgh leende hij fl. 3.000,-. Philip vererfde het pand aan zijn inwonende neef Arend Sloet. Arend was kort daarvoor getrouwd met de 30-jarige steenrijke Anna Dannenberg uit Steenwijk.

Drie jaar later was Arend de op één na rijkste inwoner van Vollenhove met een vermogen van fl. 179.980,-! Binnen een jaar na het overlijden van zijn vrouw huwde hij Johanna van Dedem. In 1763 werd hij aangesteld als Drost van Salland. Zijn riante vermogen en inkomen stelde hem in staat ingrijpende verbouwingen door te voeren. Ook breidde hij het grondbezit sterk uit. Direct na zijn dood in 1786 kocht de familie kasteel Toutenburg aan, dat vrijwel direct werd afgebroken.
Bij een van de verbouwingen van de havezate werd gebruik gemaakt van het sloopmateriaal van het kasteel Toutenburg. Kort nadat deze verbouwing voltooid was heeft Lodewijk Napoleon hier tijdens zijn bezoek aan Vollenhove in 1809 gelogeerd in de opkamer, die sindsdien Koningskamer wordt genoemd. Negen jaar later bezochten Koning Willem I en prins Frederik Oldruitenborgh. De huidige imposante voorgevel dateert uit het eind van de 18e eeuw, toen Arend Sloet tot Tweenijenhuizen het pand ingrijpend heeft laten verbouwen.

In 1947 werd het pand met Landgoed van ruim 8 hectare door de gemeente aangekocht om er het gemeentehuis in te vestigen. Tot dan was het pand eigendom van de familie Sloet van Oldruitenborgh. Het Landgoed omvatte een Koetshuis, een Oranjerie, een boswachters- en arbeiderswoning en park met vijver, de ruïne van het slot Toutenburg en de achtergelegen laan van Toutenburg. De ingebruikname als gemeentehuis volgde op 17 januari 1948.

Van 1962 tot 1966 is het pand ingrijpend gerestaureerd. Het pand werd van zijn witte bepleistering ontdaan en de muren hersteld. Bij de restauratie zijn jammer genoeg alle dakkapellen verdwenen, evenals het bordes en de blinden aan de zuidgevel. In 1973 werd het pand inwendig volledig gerestaureerd. In 2009 werd het omliggende park Oldruitenborgh gerenoveerd.

Na de samenvoeging in 2001 van de gemeenten Brederwiede en Steenwijk tot de gemeente Steenwijkerland heeft het gemeentebestuur besloten het gemeentehuis in Vollenhove af te stoten. Na aankoop door een projectontwikkelaar werd het eind 2006 opnieuw te koop aangeboden. Sinds april 2007 is het Landgoed eigendom van Schokker Monumenten BV en exploiteert één van de eigenaren, de heer Ch. Schokker, het Landgoed als unieke locatie voor besloten ontvangsten van zakelijke en particuliere aard en als hotel restaurant, vergaderlocatie en trouwlocatie. U bent als gast van harte welkom op Hotel Landgoed Oldruitenborgh in Vollenhove.
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Vergaderen Dineren Feesten Trouwen

Snel kiezen