1907
seminarie


Alles voor zakelijke bijeenkomsten, persoonlijke bijeenkomsten, hotelovernachtingen, culinair genieten, huwelijk, evenementen, dagjes uit en meer...

Bovendonk is een bijzondere locatie in Hoeven, centraal gelegen tussen de randstad en Brussel. Deze inspiratievolle, historische plek leent zich uitstekend voor bijzondere feestelijke en zakelijke gelegenheden die vragen om speciale aandacht.

De inspiratie van het gebouw geeft een perfecte start voor uw bijeenkomst of dagje uit. De architectuur in neogotische abdijvorm is indrukwekkend, waardoor uw verblijf een extra dimensie krijgt. Uiteraard wordt uw dag ook in culinair opzicht uitstekend verzorgd vanuit de veelzijdige keuken.

Met een grote diversiteit aan zalen en een unieke sfeer in combinatie met de flexibiliteit van service en mogelijkheden biedt Bovendonk u een perfecte locatie voor een één- of meerdaags verblijf, voor een grote en kleine groep.

Ervaar de rust, ruimte en de ongekende rijke mogelijkheden van Bovendonk.

Historia

Tussen 1282 en 1287 stichtte de cisterciënzer abdij van Sint Bernardus, die toen in Hemiksem aan de Schelde bij Antwerpen stond, in het huidige Hoeven een ‘uithof’. Dit is een buitenpost van een klooster waar de inkomsten worden geïnd en opgeslagen. De uithof lag op een donk, een hoger gelegen stuk grond in een drassig gebied, vandaar de huidige naam Boven op de Donk, Bovendonk.
In 1570 kreeg Bovendonk een nieuwe Heer: de Bisschop van Antwerpen. Dit was het gevolg van een concordaat tussen koning Filips II van Spanje en paus Paulus IV.
In 1648 werden de bezittingen van de katholieke kerk, die in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden voor zover ze een kerkelijke functie hadden, toegewezen aan de protestanten. Zo werd Bovendonk het huis van de dominee. In 1787 maakte de bisschop van Antwerpen van zijn recht gebruik om op Bovendonk te gaan wonen. Vanaf 1817 werd het groot seminarie, opleiding tot priesterschap, overgebracht van Breda naar Hoeven op Bovendonk. Toen in 1853 het bisdom van Breda werd opgericht, werd de priesteropleiding ondergebracht bij de bisschop van Breda. In 1892 kocht het bisdom de gebouwen en de grond die nog steeds eigendom waren van de Nederlandse staat voor bijna 14.000 gulden. In het najaar van 1895 kreeg Petrus J.H. (Pierre) Cuypers de opdracht om een geheel nieuw seminarie te ontwerpen. Het oude seminarie en bisschopshuis werd afgebroken en een nieuw neogotisch gebouw verrees. Dit werd voor het eerst beperkt in gebruik genomen in 1907 en in september 1908 opgeleverd.

Onder invloed van het Tweede Vaticaans Concilie- terugloop van het aantal aanmeldingen van priesterkandidaten – werd in 1967 het gebouw ontruimd, waarbij de waardevolle boeken verhuisden naar de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het gebouw kwam 11 jaar leeg te staan. Enkele idealisten stichtten een religieuze leefgemeenschap, die de basis werd van het ontvangen van groepen. Hieruit groeide het initiatief voor het oprichten in 1983 voor een nieuw type priesteropleiding voor kandidaten op rijpere leeftijd vanuit een arbeidssituatie, een deeltijdopleiding.

In 1990 werd een begin gemaakt met professionalisering en commercialisering van de exploitatie van het gebouw. 1996 was het jaar dat een holding in het leven geroepen werd: Bovendonk Beheer BV en BV Exploitatie Bovendonk. De B.V. exploitatie huurt nu het gebouw om er een conferentiecentrum te exploiteren. De bovenverdieping van de voorbouw zijn permanent verhuurd aan de stichting priester en diakenopleiding. Immense onderhoudslasten zorgden echter voor dreigende verkoop van het gebouw in 2002. Het bisdom van Breda zag echter net op tijd in dat het gebouw Bovendonk bewaard moest blijven voor het nageslacht en dat dit een unieke huisvesting is voor de priesteropleiding, gecombineerd met de exploitatie van een conferentiecentrum. In 2003 maakte Bovendonk een doorstart, waarbij vele investeringen gedaan werden om het verblijf voor de gasten nog aangenamer te maken.
Kies categorie voor meer info
Congressen Vergaderen Dineren Trouwen Hotelovernachting Feesten

Snel kiezen