1617
hoofdkwartier WIC


Het West-Indisch Huis, een statig pand uit 1617 is gelegen in het hartje van Amsterdam aan de Haarlemmer- straat. Het Huis dankt haar naam uit de tijd dat de West-Indische Compagnie er haar hoofdkwartier had, tussen 1623 en 1647.

Het Huis vormt met haar unieke binnenplaats, vier stijlvolle imposante zalen en authentieke uitstraling het ideale decor voor de meest uiteenlopende evenementen.
Ondanks dat Het Huis midden in het centrum Amsterdam ligt, zult u de rust en stilte ervaren zodra u de poortingang aan de Herenmarkt binnen komt.
Het standbeeld van de Gouverneur Generaal van deze post, Peter Stuyvesant, siert vandaag de dag nog de sfeervolle binnenplaats van het gebouw.

De Compagnieszaal is één van de prachtige statige zalen van Het West-Indisch Huis, welke regelmatig dienst doet als trouwzaal. De marmeren vloer en de antieke schouw geven een stijlvol accent aan de zaal en de hoge ramen bieden uitzicht op de fraaie binnenplaats. Grote antieke spiegels zorgen op subtiele wijze voor extra sfeer.

De Admiraalszaal ligt op de eerste etage en heeft, in plaats van marmer, parket op de vloer. De zaal biedt door de bovenligging iets meer rust en het lagere plafond maakt dat de zaal een gemoedelijke en informele sfeer uitstraalt. Oude pentekeningen van de West-Indische eilanden sieren de wanden van deze zaal.

De hoge ramen in de Commandeurszaal maken de zaal tot een fraaie lichte ruimte. Een schitterend accent geven de sierlijke koperen kroonluchters, die mooi afsteken tegen het balkenplafond. De Commandeurszaal beschikt over deuren die rechtstreeks toegang bieden naar de besloten binnenplaats; een fantastische omgeving voor uw champagnetoast met bruidstaart, receptie of gezellige borrel.

De Schutterszaal bevindt zich boven de Commandeurszaal. Deze prachtige zaal, met evenals de Admiraalszaal een parket vloer, is volledig geluidsge√Įsoleerd en is voorzien van airconditioning. Een uiterst mooie zaal voor een fantastisch swingend feest.

Het West-Indisch Huis heeft een prachtige monumentale uitstraling. Met de juiste styling & decoratie kan elke gewenste sfeer worden gecre√ęerd van klassiek tot modern.

Het West-Indisch Huis heeft een eigen huiscateraar: ‚Äėa matter of TASTE'. Wat de gelegenheid zal zijn, een presentatie van uw bedrijf, een vergadering, een spetterende feestavond, een intiem diner of uw huwelijksfestiviteiten. Uw keuze voor dit prachtige karakteristiek plekje in Amsterdamse is in elk geval de juiste!

Het West-Indisch Huis is een offici√ęle trouwlocatie en heeft het NTBO keurmerk trouwen.
Daarbij is exclusiviteit voor uw gezelschap altijd gegarandeerd.

Bereikbaarheid:
Het West-Indisch Huis is gelegen nabij het Amsterdam Centraal Station en is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer en per boot. In de directe omgeving bevinden zich diverse parkeergarages.

Historia

De lange, rijke historie van dit statige pand, gelegen in het hartje van Amsterdam, begint in 1617. Tot 1623 werd de parterre van Het Huis gebruikt als vleeshal voor de toentertijd aan de achterzijde gelegen Varkensmarkt. De bovenste étage diende als wachtlokaal voor de Schutterij, de stedelijke militie, die moest waken voor de veiligheid van Amsterdam.

Het Huis dankt haar naam uit de tijd dat de West-Indische Compagnie er haar hoofdkwartier had, tussen 1623 en 1647. In één van de zalen namen de Heren Negentien het besluit het fort Nieuw Amsterdam te bouwen, dat zou uitgroeien tot het huidige New York. Het standbeeld van de Gouverneur Generaal van deze post, Peter Stuyvesant, siert vandaag de dag nog de sfeervolle binnenplaats van het gebouw.
De kaapvaart op Spaanse schepen, uitgevoerd in opdracht van de West-Indische Compagnie, haalde in dezelfde tijd grote buiten binnen. De groot¬¨ste klap was de verove¬¨ring van een compleet volgeladen zilvervloot door de admiraal Piet Heyn. Deze schatten werden geborgen in de souterrains van het West-Indisch Huis, tegen¬¨woordig de Piet-Heyn Kelder. In 1648 werd de oorlog met Spanje be√ęindigd en kwam er een einde aan het kapen van Spaanse schepen. De West-Indische Compagnie verloor hierdoor een grote bron van inkomsten en moest noodgedwongen naar hun eigen pakhuis verhuizen.

In 1975 brandde het pand volledig uit, waarna de Stichting Het West-Indisch Huis werd opgezet om het gebouw te restaureren en beheren. De offici√ęle gemeentelijke trouwzalen werden in het pand ondergebracht, wat betekende dat bruidsparen uit Amsterdam hier moesten zijn voor de ambtenaren om een wettig huwelijk te sluiten.
Het West-Indisch Huis lijkt niet helemaal meer op het gebouw dat daar in het begin van de zeventiende eeuw werd gesticht, toch zijn het dezelfde muren al toen. Zoals vaker gebeurt met monumenten is er door de eeuwen heen veel aan veranderd, gerepareerd en bijgebouwd. Oude gebouwen blijven echter iets aparts hebben een echo van wat zich daar in vroegere tijden heeft afgespeeld.

Het Huis vormt met haar unieke binnenplaats, vier stijlvolle imposante zalen en authentieke uitstraling het ideale decor voor de meest uiteenlopende evenementen. Ondanks dat Het Huis midden in het centrum Amsterdam ligt, zult u de rust en stilte ervaren zodra u de poortingang aan de Herenmarkt binnen komt.
Kies categorie voor meer info
Vergaderen Congressen Trouwen Dineren Feesten

Snel kiezen