1574
Ridderhospitaal


Het Mediterranean Conference Centre heeft zich stevig weten te vestigen als een van de meest indrukwekkende congres- en evenementen centra van heel Europa. De historische achtergrond en imposante architectuur hebben zonder twijfel bijgedragen aan de positie die het centrum nu geniet.

Gedurende meer dan twee eeuwen heeft het gebouw waar nu het Mediterranean Conference Centre is gevestigd, gediend als de “Sacra Infermeria” of Holy Infirmary of the Order of St. John. Het is gebouwd aan het einde van de 16e eeuw en heeft een fascinerende geschiedenis. In de loop der jaren heeft dit architectonische en beeldbepalende gebouw verschillende aanpassingen ondergaan om te kunnen voldoen aan de behoeftes van nu.

Het gebouw is volledig gerestaureerd in 1979 en is omgebouwd tot een modern conferentiecentrum. Het Mediterranean Conference Centre, met haar speciale kenmerken, is een unieke locatie. Weg van de onoverzichtelijke omgeving van hoogbouw en ver van het rumoer van eindeloze files beschikt het Mediterranean Conference Centre over alle voordelen van ultra moderne technologie in een oase van historische rust.

Het Mediterranean Conference Centre beschikt over acht zalen met een totale oppervlakte van 7.000 vierkante meter. De zalen variëren in grootte en zijn daarmee geschikt voor uiteenlopende evenementen. De grootste en meest indrukwekkende zaal, Republic Hall, biedt ruimte voor 1400 personen in theater opstelling terwijl de kleinste zaal, La Cassiere, ruimte biedt aan 60 personen.

Catering:
Al vele jaren levert Island Caterers catering op het hoogste niveau, voor elke type evenement, in het Mediterranean Conference Centre. Gedurende die jaren hebben zij een zeer goede reputatie opgebouwd dankzij hun passie voor eten, flexibiliteit om aan de wensen van de gast te voldoen, hun betrouwbaarheid en hun oog voor detail. De passie voor eten zorgt er voor dat Island Caterers gebruik maakt van de beste en meest verse ingrediënten voor gegarandeerde kwaliteit en smaak. Bekroonde chef-koks genieten er van om heerlijke, creatieve menu’s op maat te creëren en zo alle verwachtingen te overtreffen.

Het Mediterranean Conference Centre is lid van Historic Conference Centres of Europe (H.C.C.E.), een marketing alliantie van vooraanstaande historische conferentiecentra. Dit lidmaatschap onderstreept de uitstekende reputatie en de jarenlange ervaring van het centrum.

Historia

Eén van de meest imposante gebouwen in Valletta is het voormalige “Sacra infermeria” van de Orde van St. John van Jerusalem, tegenwoordig bekend als het Mediterranean Conference Centre. Het is gelegen naast Fort St. Elmo en kijkt uit op de Grand Harbour entree.

De bouw van het enorme pand is aan het einde van 1574 begonnen tijdens het bewind van Grootmeester Jean de la Cassiere (1572 – 1582). Door de jaren heen is het gebouw meerdere malen uitgebreid. De “Old Ward” is de belangrijkste attractie en is in de jaren 1660-1666, onder heerschappij van de Cotoners, uitgebreid naar de “Great Ward”. Deze hal van 155 meter lang, 10,5 meter breed en 11 meter hoog was op dat moment een van de grootste in Europa en werd beschreven als “een van de fraaiste interieurs in de wereld”. De Sacra Infermeria werd beschouwd als één van de beste ziekenhuizen in Europa en kon in noodgevallen 914 patiënten opnemen.


In 1676 is de School voor Anatomie en Chirurgie gesticht door Grootmeester Nicholas Cotoner (1663-80). Deze school was de voorloper van de Medische School van de Universiteit van Malta. Chirurg (later Sir) David Bruce ontdekte de kiem van de maltakoorts (Brucellose) in 1887, toen het ziekenhuis gebruikt werd door de Britse Strijdkrachten als het Garrison Hospital (1800 – 1920). Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed het gebouw ernstige schade en was ongeveer een derde van het complex verwoest.

Er zijn verschillende pogingen tot restauratie en reconstructie van het vervallen gebouw gedaan in 1959 en 1975, met een ultieme poging in 1978 toen het gebouw werd omgevormd tot het huidige Mediterranean Conference Centre. Het centrum werd ingehuldigd op 11 februari 1979 en werd bekroond met de felbegeerde “Europa Nostra Diploma of Merit” voor de voortreffelijke en zorgvuldig uitgevoerde restauratie- en reconstructie werkzaamheden.
Kies categorie voor meer info
Congressen Vergaderen Dineren Feesten Beurzen Concerten Theater