19e eeuw
landgoed


“Is ’t hier niet prachtig” schreef Anne Frank aan haar oma, toen zij met haar vader in het monumentale Landgoed Groot Warnsborn logeerde, rond 1941.

Groot Warnsborn is uniek gesitueerd op een 750 ha. monumentaal Landgoed, aan de rand van de Veluwe en toch maar op steenworp afstand van Arnhem. Dit luxueuze en zeer comfortabele 4-sterren hotel beschikt over 40 sfeervolle kamers waaronder diverse aantrekkelijke bruidsuites, diverse zalen voor zakelijke en feestelijke bijeenkomsten en restaurant La Belle Source, waarvan de keuken geroemd wordt door culinaire fijnproevers in binnen- en buitenland. In de authentieke gewelvenkelders kunt u genieten van een 30 tal open wijnen en deze ruimten zijn ideaal voor kleine informele bijeenkomsten.

Geen kamer is hetzelfde in Hotel Groot Warnsborn. Het hotel heeft 40 unieke kamers met verrassende elementen en zelfs voor mensen die met grote regelmaat hotels bezoeken blijft het spannend. Zo zijn er kamers met een open haard, een unieke schaaktafel, een bijzondere whiskykast of bijvoorbeeld een Sunshower. De 25 kamers in het landhuis hebben een rustieke uitstraling, terwijl de 15 kamers in het koetshuis door een getalenteerde binnenhuisarchitect zijn omgetoverd tot een oase van ruimte en licht.

Waar vroeger adellijke gezelschappen verpoosden in rokkostuum en ruisende gewaden van zijde en goudbrokaat, is nog steeds één van de meest gerenommeerde restaurants van de omgeving te vinden.

Restaurant La Belle Source heeft een open keuken en u kunt genieten van dagverse- en veel regionale en streekgebonden gastronomische hoogstandjes. Vorstelijk dineren, midden in het natuurschoon van een uitgestrekt landgoed.
De keuken is op Franse leest geschoeid en de aangeboden gerechten wisselen per week. Op de menukaart prijken verse – streekgebonden – gerechten. Geniet van de zalm die op Groot Warnsborn zelf gerookt wordt. Maar ook de asperges, verse aardbeien en het wild zijn in veel gevallen afkomstig van het landgoed zelf of uit de directe omgeving.

Oranjerie Groot Warnsborn is een exclusieve locatie om uw gezelschap te ontvangen voor een presentatie of een receptie of bruiloftsfeest. De Oranjerie met haar exclusieve terrastuinen en kassen is dé locatie voor een feest op niveau. Hier is persoonlijke aandacht en service een vanzelfsprekendheid. Geniet van de gastvrijheid en vriendelijkheid van een professioneel team van medewerkers. De Oranjerie Groot Warnsborn is geschikt voor gezelschappen vanaf ca. 40 tot ca. 200 personen, afhankelijk van gebeurtenis en opstelling.

Aantal zalen: 8
Parkeren: 200 plaatsen, gratis
Aantal kamers: 40
Treinstation: 3 km Arnhem Centraal
Max. vergader capaciteit: 125
Kwalificatie: 4 sterren+
Max. dinercapaciteit: 125
Max. feestcapaciteit: 200

Historia

Zoals bij vele Gelderse kastelen en landhuizen, is ook bij Landgoed Hotel & Restaurant Groot Warnsborn de vroegste geschiedenis onbekend. De naam Warnsborn wordt voor het eerst genoemd in 1428 toen het als heidegebied door hertog Arnold van Gelre in erfpacht werd uitgegeven aan Johan van Postel. In 1465 is het in bezit van Rykart van Bloylant.
De naam ‘Warnsborn’ is afkomstig van de woorden ‘born’ of bron en ‘warn’ staat voor zuiver. De naam ‘Warnsborn’ betekent dus ‘zuivere of heldere bron’ en is waarschijnlijk ontleend aan de op het landgoed aanwezige bronnen. De naam werd reeds in de 15e eeuw gebruikt voor de gronden die men ook wel het ‘Hoge Erf’ noemde. Daaraan grensde in het noordwesten het ‘Lage Erf’. In de 17e eeuw geraakt het Hoge en het Lage Erf in één hand en voortaan werd het gehele goed als Warnsborn aange¬duid.

In 1894 werd het ‘Hoge Erf’ weer afgesplitst en het voormalige ‘Lage Erf’ bleef als Warnsborn bekend. Het centrum van het goed wordt gevormd door een landhuis met verschillende bijgebouwen (koetshuis, oranjerie en kapel) en een nabijgelegen ijskelder.
In 1516 behoorde het ‘Hoge Erf’ aan het klooster Mariendal en het ‘Lage Erf’ aan het Sint Agnietenconvent in Arnhem. Omstreeks 1580 komt het goed onder beheer van de Staten van de Veluwe. In 1640, na de Reformatie, werd een deel van de goederen die tot de voormalige kloosters behoorden, in het openbaar verkocht. De toenmalige burgemees¬ter van Arnhem, Dr. Everhardt Everwijn, werd toen eigenaar van Warnsborn. De familie Everwijn was ook de stichter van het naastgelegen goed ‘Everwinsbergh’, later aange¬duid als ‘Baakenbergh’ en tegenwoordig bekend als buitenplaats ‘De Menthenberg’, naar dr. Wilhelm Menthen die dit terrein van ca. 1700 tot 1737 in bezit had. Warnsbor¬n is nadien vele malen van eigenaar gewisseld. Velen hebben het goed uitgebreid, voorna¬melijk in noordwestelijke richting, waar uitgestrekte heidevelden tot ontginning nodigden. Het landgoed was 777 ha groot en bevatte twee huizen: Groot Warnsborn en Klein Warnsborn, alsmede koetshuizen, tuinmanswoningen, boerde¬rijen, enz. De grootste bloei genoot het landgoed onder Mr. W. Baron Röell van Haserswoude, die het aantrekkelijke neoclassistische landhuis liet bouwen. Hij overleed in 1841, waarna weer andere families als eigenaren opvolgden.

Tot 1929 was het landgoed eigendom van de heer Voute, die in dat jaar overleed. De familie moest het toenmalige landhuis verkopen mede door de beurskrach van dat jaar.

In 1929 kwam Warnsborn in handen van N.V. Maatschappij tot exploitatie van onroeren¬de goederen Thorem te Doorn. Van de N.V. Thorem moest gevreesd worden dat Warnsborn verkaveld zou worden tot villaterrein. De toen juist opgerichte ‘Stichting het Geldersch Landschap’ trachtte daarom het landgoed te kopen, echter de vraagprijs was veel te hoog. De daarop volgende procedure leidde tot een van de grote overwinningen in de historie van de natuurbescherming, namelijk onteigening t.b.v. de Stichting het Geld¬ersch Landschap.

In 1932 wordt het landhuis met koetshuis, oranjerie, bloementuin, een gedeelte van het park verhuurd aan P. Molenaar. Na een verbouwing opent deze hierin Hotel Groot Warnsborn. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog brandt het, als recreatieoord voor Duitse militairen in gebruik zijnde hotel, tijdens een feest tot de grond toe af.

Van 1935 tot 1958 wordt de kapel als woonhuis gebruikt door familie Keppel Hesselink, toenmalig directeur van de VVV Arnhem. Na 1945 was de prachtige Middeleeuwse terrastuin met moestuinen, oranjerie en koetshuis zeer verwaarloosd. In 1949 wordt de grond van het hotel in erfpacht uitgegeven aan G.A. Jonkers en aan mevrouw B.M. Braakman-Jansen. Er wordt met behulp van het Marshall plan een nieuw hotel gebouwd dat in 1950 wordt geopend.

Vanaf 1958 wordt de kapel bij het hotel betrokken en wordt deels hoteldependance met op de begane grond woonhuis en op de eerste verdieping enkele hotelkamers. Later wordt het kapelletje als geheel een dependance van het hotel met 14 hotelkamer(tje)s. In 1969 wordt het hotel verhuurd aan Dhr. L.L. Naaykens.

In 1970 wordt de grond van het hotel in erfpacht uitgegeven aan ENKA N.V. Het hotel wordt verbouwd t.b.v. het houden van conferenties en het onderbrengen van gasten. In hetzelfde jaar wordt het hotel eigendom van AKZO door de overname van ENKA. In 1975 wordt het hotel in management aan de Bilderberg Groep gegeven. De Clingendael Groep koopt het hotel in 1978 en verkoopt het een jaar later weer aan de Crest Hotels. In 1980 verkoopt Crest Hotels Hotel Restaurant Groot Warnsborn aan de familie J. Pot.

In 1989 komen Lammert en Sjoukje de Vries in dienst en de gehele exploitatie wordt op 1 juli 1991 aan hen overgedragen. In 1993 worden het restaurant en de lounge gerenoveerd en wordt er een serre aangebouwd. In 1994 vindt er totale automatisering van de receptie plaats. In 1995 worden de zalen gerenoveerd.
Op 1 juli 1996 kopen Lammert en Sjoukje de Vries het geheel en geven het de naam: " LANDGOED HOTEL & RESTAURANT GROOT WARNSBORN "

In 1999 is het Koetshuis verbouwd tot 15 unieke hotelkamers met daarbij als belangrijkste eis dat het gebouw weer een oorspronkelijke uitstraling krijgt als koetshuis. Het moderne design van de kamers met een zwevende trap als centraal gegeven, mag op z’n minst verrassend genoemd worden. De kapel heeft sinds februari 2001 de functie van woonhuis voor de familie De Vries.

In december 2001 zijn ook de Oranjerie met haar kassen en de terrassentuin geheel gerestaureerd en hersteld. Zowel de Oranjerie als ook de terrastuinen waren sinds 1939 geheel verwaarloosd en totaal verloren gegaan. Familie De Vries heeft in 1999 de Oranjerie verkocht aan het Geldersch Landschap opdat zij de Oranjerie en de terrastuinen, met sponsorgelden konden herstellen. Vanaf december 2001 heeft familie De Vries de exploitatie overgenomen.

Ook het parkeerterrein is aangepast zodat al het "blik" niet direct in het oog springt. Het parkeerterrein is deels naast het Koetshuis en deels achter de Oranjerie gecreëerd.

In 2004 zijn de conferentie zalen, de receptie en de entree gerenoveerd.
Vanaf 2006 hebben Lammert en Sjoukje de Vries plannen om het Landhuis nog mooier te maken en eigenlijk zelfs weer iets authentiekere uitstraling te geven. In samenwerking met Monk architecten uit Utrecht is er in 2006 begonnen met het schetsen van het plan. Het was eerst de bedoeling om de kamers te renoveren. Echter vond de directie altijd al dat de gewelvenkelder die zich onder het terras bevindt en de zolderverdieping ook voor gasten toegankelijk moeten zijn. Van het één kwam dus snel het ander. De plannen zijn dus in de loop der tijd drastisch uitgebreid. In januari 2009 is de verbouwing begonnen en vanaf half augustus is de totale verbouwing gereed.
Het Landhuis is uitgebreid naar 25 kamers (totaal nu dus 40!), waarvan 2 Warnsborn Suites op de zolderverdieping. Restaurant La Belle Source is gelegen aan de voorzijde van het Landhuis, heeft een open keuken en ook veel intieme hoekjes en een prachtig uitzicht op het bos en de oprijlaan. De intieme lounge met open haard en leuke zitjes is nu gelegen aan de achterzijde van het hotel en heeft een prachtig uitzicht op de achtertuin.
De authentieke 18e eeuwse gewelvenkelder kent 4 ruimten met de namen: Wijnbar, Proeflokaal, Cave Reynalda en Cave Van Gelre. Daarnaast is deze gewelvenkelder in zijn geheel naar de achterzijde van het hotel doorgetrokken en is er een extra tuinzaal "De Vijverbergh" met openslaande deuren naar de achtertuin. Hierdoor is er een sublieme vergader- en dinerruimte met zeer veel daglicht en eigen terras.
De “Parel van Gelderland” is opgepoetst!
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Vergaderen Dineren HighTeas Feesten Trouwen