17e eeuw
woonhuizen


Restaurant d’Vijff Vlieghen is een uitstekend restaurant gevestigd in Amsterdam in een aantal eeuwenoude panden aan de Spuistraat.

Genieten van lekker eten en een goed glas wijn, gepresenteerd in een unieke en prachtige ambiance, dat is waar restaurant d’Vijff Vlieghen voor staat. Een culinair museum, jazeker! Waar anders dan in d'Vijff Vlieghen kan gedineerd worden onder 4 originele etsen van Rembrandt en waar zijn de wanden bekleed met prachtig goudleerbehang uit de 17e eeuw?

Historia

Restaurant d'Vijff Vlieghen bestaat uit 5 naast elkaar gelegen woonhuizen uit de 17e eeuw. De bijzondere naam dankt het restaurant aan de allereerste eigenaar van de vijf panden, Jan Janszoon. Aangezien veel mensen in die tijd al zo heetten, werd hij Jan de Vlieg genoemd, omdat hij zo bedrijvig was.

In de Prentenkamer bevindt zich een collectie van 18e en 19e eeuwse plattegronden van Amsterdam. Eveneens etsen van bekende Amsterdamse gebouwen, alsmede een grote collectie Delfts Blauwe tegels uit de 17e en 18e eeuw. De muren van de Glaskamer zijn bekleed met prachtig zeldzaam goudleerbehang uit de 17e en 19e eeuw. In de vitrinekast is een collectie met 17e eeuws glaswerk te bewonderen uit het rijke VOC verleden. Het plafond is voorzien van prachtige eiken balken uit de 19e eeuw.

Ooit willen eten onder een echte ets van Rembrandt? Dit kan in de Rembrandtkamer waar vier etsen van deze grootmeester zijn te bewonderen. De Rembrandtkamer leent zich eveneens perfect voor een intiem en romantisch diner voor 2 in een van onze nisjes. Ook bevindt zich hier een grote collectie met gastenboeken welke teruggaan tot 1946. Deze boeken zijn onder andere getekend door: Walt Disney, Danny Kaye, Herman Brood, Bruce Springsteen, Tyra Banks, Goldie Hawn, Richard Krajicek, Jari Litmanen, Michael Gorbatsjov, Samantha Fox, Dmitri Medvedev en Mick Jagger, om maar een paar namen te noemen.

Alle tafels in de Ridderkamer zijn ingelegd met Delfts Blauwe tegels uit de 17e en 18e eeuw. De muren zijn versierd met harnassen, degens, zwaarden, pistolen welke dateren uit de 80-jarige oorlog welke Nederland tegen Spanje heeft gevoerd (1568-1648).

De Bruidskamer, welke zich bevindt op de 1e etage, doet denken aan de kajuit van een 17e eeuws VOC schip met de prachtige houten lambriseringen aan de wand. Daarnaast bevinden zich hier diverse items welke betrekking hebben op de liefde. Boven de Bruidskamer is de Moeder Hendrinakamer gesitueerd. Deze ruimte bevindt zich in het oudste pandje welke dateert van 1627. Hier was oorspronkelijk de keuken gesitueerd in 1939. Een grote collectie met Delfts Blauwe tegels siert deze ruimte.
Kies categorie voor meer info
Dineren