1104
abdij


Wie het voorplein van Abdij Rolduc betreedt, proeft direct 900 jaar geschiedenis. Dit indrukwekkende pand ademt geschiedenis uit! Het abdijcomplex, inclusief de binnentuinen en talloze bijgebouwen heeft een oppervlakte van 8,5 hectare, terwijl het gehele terrein inclusief de eigen wijngaard en omringende landerijen in totaal zo’n 35 hectare omvat. Het is dan ook met voorsprong het grootste en oudste aaneengesloten abdijcomplex van de Benelux en staat terecht in de top 100 van UNESCO-monumenten in Nederland.

Met maar liefst 160 hotelkamers en 16 vergaderzalen behoort Abdij Rolduc tot een van de grootste accommodatieverschaffers in Zuid-Limburg. De grootste ruimte, de Aula Major biedt plaats aan ruim 400 personen. Alle zalen zijn met respect voor het verleden gerenoveerd en aangepast aan deze tijd. Daarnaast beschikt de abdij over een romaanse abdijkerk en een 18e eeuwse bibliotheek in rococostijl (enige van Nederland!) die onder bepaalde voorwaarden ook gebruikt kunnen worden. De prachtige ligging in een parklandschap, de authentieke uitstraling van het gebouw en de hartelijk Limburgse dienstverlening zorgen voor rust en ontspanning. Hierdoor is Abdij Rolduc uitermate geschikt als congreslocatie, maar ook als evenementenlocatie.

De omgeving van Rolduc heeft veel moois te bieden. Steden als Maastricht, Heerlen, Aken en Valkenburg liggen om de hoek. In directe omgeving van de abdij kunt u via de verschillende wandel- en fietsroutes onbekende natuurgebieden als het Wormdal of de Anstelvallei ontdekken en het overbekende Zuid-Limburgse Heuvelland is binnen handbereik. De regio Parkstad Limburg biedt met dierentuin Gaiapark, de overdekte skipiste Snowworld en Kasteel Hoensbroek ook een ruim aanbod aan attracties. In de abdij zelf geniet u vooral van de rust en de stilte, die past bij deze locatie.

Historia

Abdij Rolduc kent een rijke geschiedenis die ruime 900 jaar geleden begon. In 1104 stichtte de jonge priester Ailbertus van Antoing op deze plek een eerste kloostergemeenschap. Hij begon met de bouw van de crypte en de abdijkerk, die tot op de dag van vandaag het hart van Rolduc vormen. Vanuit de abdij Rolduc werden veel nieuwe kloosters en religieuze gemeenschappen gesticht. De abten speelden ook een belangrijke rol in het bestuur van de regio. Vanaf de 14e eeuw werd Rolduc het familieklooster van de hertogen van Limburg, de verre voorouders van onze Koninklijke familie. In de abdijkerk zijn de graven van enkele hertogen van Limburg terug te vinden.

Tijdens de 80-jarige oorlog hadden de gebouwen zwaar te lijden onder het oorlogsgeweld. Later kwam er weer een periode van bloei, mede dankzij de steenkoolwinning, die voor de koorheren van Rolduc een belangrijke bron van inkomsten werd. In 1796 werd de abdij door de Fransen opgeheven. De gebouwen hebben daarna enkele jaren leeggestaan, voordat de priesteropleiding van het bisdom Luik – waartoe Limburg destijds behoorde – er werd gevestigd. Na de scheiding van Nederland en België werd Rolduc een kostschool met Gymnasium en HBS voor jongens uit de betere katholieke kringen. Diverse latere ministers, premiers, rechters, burgemeesters, hoogleraren, schrijvers en directeuren van grote instellingen genoten hun vooropleiding op Rolduc.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Rolduc omgevormd tot kleinseminarie (= eerste deel van priesteropleiding) van het bisdom Roermond. In 1971 werd het internaat definitief gesloten, maar de gymnasiumopleiding bleef voortbestaan en maakt inmiddels deel uit van een brede onderwijsstichting in de regio Parkstad Limburg.

Na een grootschalige restauratie werd het abdijcomplex omgevormd tot een multifunctioneel centrum met particuliere woningen, kantoren, diverse onderwijsinstellingen en hotel- en conferentieoord.

Wilt u meer weten over de geschiedenis van Abdij Rolduc? Boek dan tijdens uw verblijf een historische rondleiding. U kunt dan zelf de door de historische kruisgangen dwalen, sfeer proeven in de Middeleeuwse abdijkerk en crypte en u kunt genieten van de prachtige rococobibliotheek en de bisschopszaal.
Kies categorie voor meer info
Vergaderen Congressen Hotelovernachting Museaal Trouwen HighTeas Feesten Dineren

Snel kiezen