13e eeuw
kasteel


Een groen dorpje nabij Arnhem. Aan de rand van de Veluwe. Omringd door de groene uiterwaarden van de Neder-Rijn en aan de rand van de Veluwse bossen ligt Bilderberg Kasteel Doorwerth. Een sprookjesachtig kasteel waar nog steeds de monumentale sfeer van lang vervlogen jaren bewaard is gebleven.

Het Koetshuis, met imposante kroonluchters en ruim 180 brandende kaarsen, de authentieke open haard en het traditionele balkenplafond karakteriseren de unieke sfeer van de locatie.

Kasteel Doorwerth is ook een officiële trouwlocatie van de gemeente Renkum. Stijlvolle bruiloften, exclusieve diners, gezellige brunches en originele high tea's vormen dé specialiteit. Maar ook voor bruisende (thema)feesten of zakelijke bijeenkomsten en evenementen bent u bij Kasteel Doorwerth aan het juiste adres. De uitstekende Franse keuken biedt culinair genot voor al uw gasten en maakt bij voorkeur gebruik van lokale en streekgebonden producten.

Overnachten kan op een steenworp afstand van het kasteel in Bilderberg Hotel Klein Zwitserland in Heelsum. Bilderberg Kasteel Doorwerth biedt diverse mogelijkheden voor sociale programma’s die bijdragen aan een onvergetelijk bezoek. Bilderberg onderscheidt zich al jaren in de markt door haar passie voor eten en drinken. Deze opgebouwde kennis is vertaald in het ontbijt, lunch en break concepten. Speciaal voor de gasten tijdens bijeenkomsten. Want Bilderberg Kasteel Doorwerth vindt dat eetmomenten bijzonder zijn. Om energie op te doen, culinair te genieten en met elkaar in gesprek te zijn.

Één vast contactpersoon voor zowel Bilderberg Kasteel Doorwerth en Bilderberg Hotel Klein Zwitserland zorgt voor persoonlijke en professionele begeleiding van uw reservering!

Historia

Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in 1260, toen het door de heer van Vianen werd belegerd en in brand gestoken. Dit was vermoedelijk een straf, opgelegd door de graaf van Gelre, om korte metten te maken met de roofzuchtige praktijken van burchtheer Berend van Dorenweerd. Gedurende de daaropvolgende 20 jaar heeft de toenmalige burchtheer (Berend van Dorenweerd of diens zoon, Hendric) de burcht weer hersteld. (Andere bronnen spreken van de stichting alhier van een waterburcht door Hendric van Dorenweerd omstreeks 1280).

In 1430 verkreeg Reinald van Homoet het kasteel en liet het flink uitbreiden. De daaropvolgende eigenaren van het kasteel verbleven er slechts zelden en dit is waarschijnlijk een van de redenen dat Doorwerth nog een zeer middeleeuws aandoend uiterlijk heeft. Dat het kasteel het rampjaar 1672 intact heeft overleefd is te danken aan inspanningen van de toenmalige eigenaar, Anton van Aldenburg, een belangrijk Deens edelman.

De van Aldenburgs woonden slechts zelden op het kasteel en het begon langzaam in verval te raken. In 1837 werd het kasteel verkocht aan Jacob Adriaan Prosper baron van Brakell, die het vervallen kasteel herstelde en er zelf ging wonen. Na de dood van zijn weduwe zette het verval echter weer in. In 1909 werd ten slotte de vereniging 'De Doorwerth' opgericht die een jaar later het kasteel in bezit wist te krijgen. De initiatiefnemer, Frederic Adolph Hoefer, vestigde er zijn artilleriemuseum, dat later in Delft zou worden voortgezet als het Legermuseum. Het kasteel raakte zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het is daarna weer geheel gerestaureerd. Thans huizen het Museum voor Natuur- en Wildbeheer en Museum Veluwezoom in het kasteel.
Kies categorie voor meer info
Vergaderen Trouwen Feesten Dineren Congressen Hotelovernachting Museaal