1894
spaarbank


Gebouwd in 1894, is Hotel MĂ©tropole het enige 19e eeuwse hotel in Brussel. Het wordt gekenmerkt door de kwaliteit van de service en de interieurdecoratie. De hoofdingang werd gedecoreerd in Franse Renaissance stijl, de receptie in Empirestijl en verschillende kamers in Art Deco stijl.

In april 2002 werden de façade en de begane grond van het Métropole Hotel geklasseerd door de dienst van Monumenten en Landschappen van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering.

Hotel MĂ©tropole biedt een bijzondere ambiance voor uw verblijf, maar ook voor uw (zakelijke) bijeenkomsten is het hotel zeer de moeite waard.

Historia

1890:
CafĂ© MĂ©tropole opent in 1890 zijn deuren door de gebroeders Wielemans, bierbrouwers uit Vorst, met de bedoeling hun bieren te promoten. Dankzij het enorme success kopen ze het aangrenzende gebouw, de voormalige “Caisse d’Epargne” hoofdkantoor en transformeren het in het Hotel MĂ©tropole.

1894:
Zo was het palace hotel geboren, een nieuw concept voor eind 19e eeuw.
Een palace is in andere woorden een luxueus hotel uitgerust met de meest up-to-date faciliteiten: liften, electriciteit, centrale verwarming, niet te vergeten een rijk décor en een zeer hoog service niveau. Aan de ingang van het hotelbevind zich een triomfantelijke allegorie van het burgelijk tijdperk : een gebeeldhoude groep met een imposief standbeeld dat vooruitvan viert dat de wereld verlicht. Binnen zijn alle architecturele stijlen afgebeeld in rijkelijk materialen: lambrisering, gepolijst teak, marmer uit Numibia, verguld brons en gesmeed ijzer, allemaal aangebracht voor een comfortable uitstraling eind 19e eeuw.
De Franse architect Alban Chambon, al verantwoordelijk voor de decoratie van Café Métropole, was aangewezen door de eigenaren om het binnenhuis design van het hotel voor zijn rekening te nemen.
De Franse Renaissance hoofdingang gaat over in de Empire stijl receptive hal, waar kolonnen en pilaren aangebracht zijn. De attentieve observeerder zal versteld staan van de prachtige glas in lood ramen die later ook gebruikt warden in de art nouveau stijl. Aan de rechterkant licht de trap en de lift met zijn elegante en tijdloze Mahonie houten kast.
Chambon twijfelde er niet aan om beroep te doen op de allerbeste artiesten en vaklui van zijn tijd om hem te helpen in zijn werk. Het is in dit respect dat de bronze Nymf op de fontijn van het in Romijnse stijl ingerichte restaurant, dat nu het café is, gesigneerd is door Julien Dillens. Een Indiase lounge en een Italiaanse renaissance receptie hal maken deze verfijnde collective van stijlen af.

1911
Hotel Métropole verwelkomt vele international evenementen en nationale sociale evenementen. De eerste Solvay Physics Board meeting werd gehouden in het hotel waar personaliteiten als Einstein, Marie Curie, Pointcaré samen kwamen. Daarnaast ook sterren, gekroonde hoofden, politicy. Banketten en dansavonden waren frequent en populair.
Na de Eerste Wereldoorlog
Na de eerste wereld oorlog waarbij het hotel bezet werd besloten de eigenaren uitbredingswerken te doen door de aangrenzende gebouwen in 1925 bij te kopen om kamers te creëren.

1932
De expansie werken van Cinéma Métropole in 1932 waren ook belagrijk. Het bouwen van het theater met 3000 zitplaatsen bracht de afbraak van verschillende gebouwen in de Nieuwstraat tot stand.
Het project bracht het creĂ«ren van winkels met zich mee, een brouwerij, disco “La FrĂ©gate”, zalen en twee Ă©tages met extra kamers met een patio boven de cinema. De contructie hiervan werd gedaan door Adrien Blomme die een authentiek architecturale “masterpiece” combineerde met een verfijnd estĂ©tisch technisch process.

1939-1945
De tweede wereld oorlog zag hotel MĂ©tropole gevorderd door de Duitsers tijdens de besetting, dan voor een jaar door de bondgenoten maar in de nasleep van de oorlog beleefde het hotel een gouden tijd.

De naoorlogse jaren
Sterren bezoeken Brussel waaronder Sacha Guitry. Toots Thielemans maakte zijn debuut in het jazz orkest dat speelde in Café Métropole. Sinds de renovatiewerkzaamheden in 1976 maakt het hotel een nieuwe start die het een eeuw verder brengt en dit werd gevierd in 1995.
De Gouden jaren zestig:
Hoewel de Brussels Wereld Tentoonstelling in 1958 een prominent evenement uit de geschiedenis blijft speelt Hotel MĂ©tropole een directe rol bij de voorbereidingen van dit evenement.
In juni 1957, minder dan een jaar voor de tentoonstelling, werd de openings cocktail voor een ambitieuze champagne van het project in Hotel MĂ©tropole georganiseerd. De MĂ©tropole speelde een actieve rol in “the Expo 58” golf. Voor deze gelegenheid onderging het hotel renovatiewerkenzaamheden en een tiental kamers warden uitgerust voor de enorme aantallen van toeristen. Tijdens de 50er en 60er jaren verwelkomde het hotel prestigieuze gasten als General de Gaulle, Amerikaanse president Eisenhower, Hoover
, Bondskanselier Adenauer...

De jaren zeventig en tachtig:
Het perspectief van het BrouckÚreplein werd bijzonder getransformeerd tijdens deze periode door het bouwen van de metro. Deze werken die begonnen aan het eind van de zestiger jaren waren niet klaar voor September 1976 met de officiële opening van de eerste metro lijn.
In 1985 “Le Bar 19iùme” en restaurant “L’Alban Chambon” warden geopend die in 1989 met dan aan de Chef Dominique Michou beloond werd met 2 ‘toque rouges’ en 16/20 in de culinaire GaultMillau gids.

2000:
Het restaurant werd complete gerenoveerd tijdens de zomer van 2002 in een Italiaanse Barok sfeer. In 2011 werd de vernieuwde bar omgedoopt tot “Bar Le 31” met een nieuw dĂ©cor en een nieuwe inrichting in « eind XIX » stijl. De ruimten in de bar werden meer geprivatiseerd om sfeer en comfort te creĂ«ren.
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Vergaderen Congressen Dineren