17e eeuw
herenhuizen


Hotel Corona is gevestigd in drie 17e eeuwse panden in het hartje van Den Haag, pal naast het Binnenhof en omgeven door vele winkels en musea. Het hotel straalt een voorname klasse uit. Ministers en diplomaten komen regelmatig in het hotel, mede door de gunstige ligging. In het hotel vindt u hoge plafonds, indrukwekkende kroonluchters en een warme inrichting.

Historia

Eind 16e eeuw; begin van de bebouwing.

Het Buitenhof was toen een geplaveide vlakte en van oudsher de “voorhof” van het grafelijk complex. Ter hoogte van de huidige Brasserie was een poort; links van de poort bouwde hoefsmid Bartholomeus Willems in 1594 een eenvoudig huisje; rechts daarvan (op de plaats voor de latere huisnummers 40 en 41) kwam twee jaar later de bescheiden woning van notaris Jozef van Meerhout. De poort in het midden werd tenslotte in 1606 verbouwd naar een huis. De gevelrij was daarmee gesloten.

18e eeuw: horecatraditie

De horecabedrijvigheid op deze plaats aan het Buitenhof heeft in feite een lange traditie. Het middelste van de drie huizen stond in de eerst helft van de 18e eeuw bekend als het “Koffiehuys van Dalen”. Dit “Koffiehuys” werd in de tweede helft van de 18e eeuw veranderd in een “logement” annex wijnhuis. In 1783 werd dit hotel, dat “De Beurs van Amsterdam” heette, aanzienlijk vergroot toen de eigenaar wijnverkoper Hermanus Geertsen uitbreidde met een linker buurthuis.

19e eeuw

In de 19e eeuw werd het een sociëteit, genaamd “De Eendracht”. Haar leden kwamen voornamelijk uit de middenstand. De sociëteit kwam in 1895 op de veiling en werd in 1896 eigendom van een koopman in “behangselpapier en decoratiën”.

De hoteltraditie werd in 1919 weer opgepakt door Gerrit Jan van Zeben. In 1921 nam Betus Dijjers het bedrijf over. De exploitatie verliep niet ongunstig. De reizigers maakten door fl. 3,50 per nacht graag gebruik van de elektrisch verwarmde kamers met ontbijt. In 1933 zag Dijjers, ondanks de moeilijke economische omstandigheden van die tijd, zelfs mogelijkheden voor een grootscheepse verbouwing. Op 15 mei 1934 vond de feestelijke heropening plaats.

In 1939 werd het hotel eigendom van een bierbrouwerij Heineken, die in 1945 de naam veranderde in “Corona”.

De vele restaurants, cafés en koffiehuizen op het Buitenhof werden vooral bezocht door verlofgangers uit het voormalig Nederlands-Indië. Na de soevereiniteitsoverdracht liep dit aantal bezoekers aanmerkelijk terug, waardoor vele restaurants en cafés hun deuren moesten sluiten.

Aangezien Corona in de loop der tijden niet alleen begrip was geworden voor verlofgangers maar ook voor Hagenaars, is Corona in feite het enige horecabedrijf dat als zodanig kon blijven bestaan.

Begin 1993 is het Golden Tulip Hotel Corona in andere handen overgegaan. In 1994 heeft een grootscheepse renovatie plaatsgevonden. Tijdens deze renovatie zijn er in totaal 11 nieuwe kamers bijgekomen. Waarvan 1 suite en 10 superiorkamers.

Het Golden Tulip Hotel Corona ressorteert onder dezelfde directie als het gerenommeerde vier-sterren Golden Tulip Greenpark Hotel in Leidschendam en The Grand Winston Hotel in Rijswijk.

Naar mate de jaren valt het hotel niet meer onder de naam Golden Tulip. De 3 hotels vallen nu onder de naam Hampshire Classic Hotels.
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Vergaderen HighTeas

Snel kiezen