12e eeuw
Kasteel


In Limburg ligt het kasteelhotel op de breuklijn van Zuid- naar Midden-Limburg. Kasteel Doenrade is geen hotel, maar een kasteel waar men zich thuis voelt. Een unieke plek voor jong en oud. Het kasteel ligt in een prachtige landelijke omgeving. U kunt in de omgeving diverse fiets- en wandeltochten maken en genieten van het Zuid-Limburgse landschap, terwijl steden als Sittard, Roermond(outlet), Maastricht, Heerlen, Maasmechelen(outlet), Luik en Aken op een steenworp afstand gelegen zijn.

Kasteel Doenrade weet een weekendje weg of midweek te voorzien van een romantische touch die men niet gauw vergeet. Gelegen in het kloppend hart van Bourgondisch Limburg, waar de spreekwoordelijke Limburgse gastvrijheid nog groots wordt gevierd, weet dit hotel u te verrassen.

Voor zakelijke gasten zijn rust, privacy en faciliteiten onontbeerlijk. Kasteel Doenrade herbergt het hele pakket. De service is ‘tailor made’, hetgeen inhoudt dat u zelf aangeeft waar u als gast behoefte aan heeft. Wenst u te midden van fluitende vogels met uw laptop wireless te werken op het terras, dan kan dat. Geniet u liever van de privacy van uw kamer, met ook WIFI internet, dan is dat ook mogelijk.

Faciliteiten:
- 20 luxe hotelkamers
- 2 suites
- 2 familiekamers
- Serre
- Prachtig terras
- 4 vergader- en banketruimtes
- Sauna
- Gratis parkeergelegenheid
- Gratis WIFI

Historia

Kasteel Doenrade werd gebouwd rond het jaar 1117 en is daarmee een van de oudste kastelen van Limburg en omgeving. In vroegere jaren was dit kasteel een slot met grachten er omheen. Het werd bewoond door adellijke families die in de historie van Limburg een belangrijke rol vervulden.
Zo is achterhaald dat dit kasteel omstreeks 1300 bewoond werd door de familie “van Dobbelsteijn tot Doenraedt”. Later komt op dit kasteel de adellijke familie “van Brembtleck tot Doenraedt”. Over deze familie is weinig historie te achterhalen. Deze van Brembts zijn waarschijnlijk de bezitters gebleven van dit kasteel tot ongeveer 1800.
In 1856 verhuist vanuit Sittard de kantonrechter en tevens burgemeester van Oirsbeek, Johan Lodewijk Christiaan de Limpens naar dit kasteel, hij was geboren in 1793 te Doenrade en waarschijnlijk waren zijn ouders reeds de bezitters van dit kasteel. Hij vermaakte in 1886 al zijn bezittingen aan een stichting, die heden nog bestaat: ”de weldadige stichting Jan de Limpens”. Deze stichting stelt zich tot doel arme mensen te helpen. Boeren die tegenslag hadden, door ziekten onder het vee konden bij deze stichting geld krijgen. Voor studerende kinderen kon men studiegeld krijgen. Echter niet voor diegenen die voor arts of advocaat studeerden. De broer van Johan Lodewijk, Carel Cornelius de Limpens was geestelijk gestoord. Hij erfde van zijn broer het kasteel met inventaris en genoeg geld om verpleegd te worden, voor deze verpleging was Leo Harren aangewezen. Carel, die niet bij zijn volle verstand was, zag kans een jachtgeweer te bemachtigen en benam zich hiermee in 1893 van het leven. Ook hij vermaakt alles aan de stichting Jan de Limpens.
Kasteel Doenrade werd in de volksmond “Doonderhuuske” of “Genuuske” genoemd. Na de bewoners De Limpens heeft vanaf 1925 het kasteel dienst gedaan als nonnenklooster waar oude mannen werden verpleegd. Daarna diende het van 1960 tot 1969 als politieschool.
Van 1978 tot 1985 is het kasteel in bezit geweest van de heer Motké, die er een meubelzaak exploiteerde onder de naam Ëlite Meubel”. Vanaf 1985 heeft het kasteel nog 2 jaar dienst gedaan als restaurant.
Van 1987 tot 1991 heeft Kasteel Doenrade leeggestaan. In 1991 is men begonnen met de verbouwing en renovatie va n het kasteel. Op 1 mei 1993 is het kasteel geopend als Hotel Kasteel Doenrade.
Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting Vergaderen Dineren Feesten Trouwen