Meer informatie?
Bel 0252-714062
17e eeuw
landgoed


Vlak naast de Friese meren, midden in de Friese wouden en dus omgeven door bos, heide en vennen ligt een Bilderberg Hotel dat in 2007 compleet werd gerenoveerd. Bilderberg Landgoed Lauswolt combineert ruime conferentiezalen met restaurant De Heeren van Harinxma, plus 65 comfortabele kamers, waarvan 6 in het exclusieve koetshuis, van alle gemakken voorzien. Ook biedt het hotel een wellness center 'The Art of Beauty, La Prairie', een binnen -en buitenzwembad, een Turks stoombad, sauna en tennisbaan en een 18-holes golfbaan. Groepen tot 12 personen die extra privacy wensen maar niets willen missen, kunnen ook terecht in Het Koetshuis in Oud Engelse landhuisstijl.
Overige informatie
- Het hotel beschikt over een 24-uurs receptie.
- Per 1 juli 2008 zijn alle Bilderberg hotels rookvrij. Tot die tijd mag er alleen in de lounges en bar worden gerookt; de kamers zijn rookvrij.
- Op aanvraag kan een extra bed op de kamer worden geplaatst. De kosten bedragen € 47.50 per dag.
- Huisdieren zijn toegestaan in het hotel voor € 17.50 per nacht.
- Bagage kan worden achtergelaten bij de receptie van het hotel.

Historia

Het landgoed is genoemd naar de oorspronkelijke bezitters, de familie Lauswolt te Beetsterzwaag, die hier enkele boerderijen bezat. In de loop van de 19e eeuw kwam het landgoed in het bezit van Augustinus Lycklama à Nijeholt, zoon van de burgemeester van Beetsterzwaag Jan Anne Lycklama à Nijeholt. In 1867 gaf Lycklama à Nijeholt de opdracht aan de Utrechtse architect Samuel Adrianus van Lunteren om op het landgoed een herenhuis te bouwen. Hij heeft er maar betrekkelijk kort gewoond, na zijn huwelijk in 1872 vertrok hij vrij spoedig met zijn gezin uit Beetsterzwaag. In 1878 verkocht hij het landgoed aan Reinhard baron van Harinxma thoe Slooten. Daarna logeerde Lycklama à Nijeholt geregeld in het huis van zijn vader en na diens overlijden van zijn zuster, het Lycklamahuis, in Beetsterzwaag.

In 1954 kwam het landgoed Lauswolt in het bezit van de Algemeene Friesche Levensverzekering Maatschappij. Van het herenhuis werd een hotel gemaakt. Het hotel werd in 1990 verkocht aan de Bilderbergroep. Op één van de boerderijen van het landgoed woont de acteur Rutger Hauer

Begin januari 2007 vonden er besprekingen voor de kabinetsformatie Nederland 2006-2007 in Lauswolt plaats. Het was de bedoeling van informateur Herman Wijffels en de onderhandelaars Jan Peter Balkenende, Wouter Bos en André Rouvoet om deze locatie geheim te houden, maar die lekte op de eerste dag al uit. Later zou Balkenende zeggen dat in Beetsterzwaag de basis was gelegd voor de kabinetsformatie.

Kies categorie voor meer info
Hotelovernachting